Aydın ilinin köklü geçmişine ışık tutan Tralleis Antik Kenti, yürütülen titiz çalışmalarla yeniden şekilleniyor. Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülen kazı ve restorasyon faaliyetlerinde, bölgenin tarihi dokusunu yansıtan çok özel bir yapı gün ışığına kavuşturuldu.

Antik dönemin sosyal yaşamına dair önemli ipuçları veren Hamam Gymnasium kompleksindeki çalışmalar, uzman ekiplerin yoğun gayretleriyle nihayete erdi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden paylaştığı bilgilerle, 2 bin yıllık geçmişe sahip devasa antik havuzun artık ziyaret edilebilir hale geldiğini müjdeledi.

Tarihi doku yeniden hayat buluyor
Yaklaşık 37 metre uzunluğa ve 12 metre genişliğe sahip olan bu görkemli havuz, aynı anda 300 kişiyi ağırlayabilecek kapasitesiyle dikkat çekiyor. Kompleksin frigidarium yani soğukluk bölümünde yer alan bu mimari eser, bilimsel yöntemlerle restore edilerek orijinal görünümüne kavuşturuldu.
Projenin sadece bir kazı çalışması olmadığını vurgulayan Bakan Ersoy, geçmişin izlerini taşıyan bu yapıların gelecek nesillere aktarılmasının bir sorumluluk olduğunu belirtti. Çalışmalarda emeği geçen tüm ekibe teşekkürlerini ileten Ersoy, medeniyet mirasını koruma konusundaki kararlılıklarının süreceğini ifade etti. Tralleis’te 2026 yılı kazı takvimi ise hız kesmeden devam ediyor.