Ege Politik Gündem Söke’de tesadüfen bulundu: Doğanın nadir misafiri emin ellerde

Söke’de tesadüfen bulundu: Doğanın nadir misafiri emin ellerde

Aydın’ın Söke ilçesinde koyunlarını otlatırken kanadı kırık bir kuş fark eden Selami Gündüz, nadir görülen karaleyleği kurtararak tedavi sürecini başlattı.

Söke’de tesadüfen bulundu: Doğanın nadir misafiri emin ellerde

Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Sazlı Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan Selami Gündüz, azmak kıyısında rutin işlerini yaparken alışılmadık bir manzarayla karşılaştı. Bölgeden geçen siyah renkli büyük bir kuşun çabalarına rağmen havalanamadığını gören Gündüz, durumu fark eder etmez harekete geçti. Çocuklarının da yardımıyla kuşu güvenli bir alana yönlendirerek yakalamayı başaran Gündüz, vakit kaybetmeden Sazlı Mahallesi Muhtarı Hasan Karaman ile iletişime geçti.

Söke’de tesadüfen bulundu: Doğanın nadir misafiri emin ellerde

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ekiplerinin incelemesi sonucunda, yaralı hayvanın doğada nadir rastlanan karaleylek türüne ait olduğu anlaşıldı. Yapılan ilk muayenede, kuşun sağ kanadındaki kemiğin geçmişte kırıldığı ve yanlış kaynadığı için uçma yetisini kaybettiği belirlendi. Bir süre dernek merkezinde misafir edilen karaleylek, gerekli beslenme desteğinin ardından Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Tedavi süreci Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde devam eden kuşun, sağlığına kavuşması durumunda tekrar doğal ortamına salınması hedefleniyor.

Söke’de tesadüfen bulundu: Doğanın nadir misafiri emin ellerde

Sulak alanlar büyük tehdit altında

Olayın ardından açıklamalarda bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Sazlı bölgesindeki azmakların yaban hayatı için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Sulak alanların sadece karaleylek gibi nadir türlere değil, pek çok canlıya ev sahipliği yaptığını belirten Sürücü, bölgedeki sanayi atıkları ve kül dökümleriyle ilgili ciddi uyarılarda bulundu.

Sürücü, "Bu hassas ekosistemler, Söke Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikaların atıkları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir karaleyleği kurtarmak elbette çok değerli, ancak asıl görevimiz bu canlıların yaşam alanı olan sulak bölgeleri kirlilikten korumaktır. Fabrika atıklarının bu alanlara dökülmesi derhal durdurulmalı ve doğal yaşam alanları yasal güvence altına alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız