Ege Politik Gündem Didim sahillerinde Caretta caretta bereketi: İkinci yuva korumaya alındı

Didim sahillerinde Caretta caretta bereketi: İkinci yuva korumaya alındı

Aydın’ın Didim ilçesinde deniz kaplumbağalarının uğrak noktası olan Parlamenterler Sitesi sahilinde, yeni bir Caretta caretta yuvası daha tespit edilerek uzman ekiplerce güvence altına alındı.

Didim sahillerinde Caretta caretta bereketi: İkinci yuva korumaya alındı

Ege’nin önemli ekosistem alanlarından biri olan Didim, deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Parlamenterler Sitesi sahil şeridinde gece saatlerinde yürüyüş yapan site sakinleri Caner Ataman ve Mete Yaman, kumsala çıkan bir Caretta caretta ile karşılaştı. Durumun Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) bildirilmesinin ardından bölgede inceleme başlatıldı.

Didim sahillerinde Caretta caretta bereketi: İkinci yuva korumaya alındı

Yapılan kontrollerde, deniz kaplumbağasının yaklaşık 20 gün önce keşfedilen ilk yuvanın yakınlarına ikinci bir yuva daha bıraktığı anlaşıldı. Bölgedeki doğal yaşamın sürdürülebilirliği adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Söke Şefliği, Didim Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve EKODOSD ekipleri hızla organize olarak yuvanın çevresini tel kafeslerle koruma altına aldı.

Didim sahillerinde Caretta caretta bereketi: İkinci yuva korumaya alındı

Gelecek nesillere örnek olan duyarlılık

Yıllardır bölgedeki yuvalama alanlarının korunması için gönüllü faaliyetlerde bulunan Mina ve Kuzey Soydaş kardeşler, bu süreçte de aktif rol alarak çalışmalara destek verdi. 2019 yılından bu yana doğa koruma çalışmalarının içinde yer alan Kuzey Soydaş, bu tür faaliyetlerin temel amacının deniz kaplumbağalarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmak ve kendisi gibi doğaya tutkuyla bağlı olan çocukların sayısını çoğaltmak olduğunu belirtti. Uzmanlar, yuvalama alanlarının güvenliğinin sağlanmasının türün devamlılığı açısından kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız