Ege Politik Gündem 69 yillik sadakat: Emektar traktörüyle tarladan pazara hayat mücadelesini sürdürüyor

69 yillik sadakat: Emektar traktörüyle tarladan pazara hayat mücadelesini sürdürüyor

Aydinli Ali Avsar, maddi imkanlarina ragmen hatiralarla dolu 1957 model traktörünü birakmiyor. 88 yasindaki üretici, toprakla kurdugu bagin saglikli kalmasinin sirri oldugunu söylüyor.

69 yillik sadakat: Emektar traktörüyle tarladan pazara hayat mücadelesini sürdürüyor

Aydin’in Efeler ilçesine bagli Dalama Mahallesi’nde yasayan 88 yasindaki Ali Avsar, tarim dünyasinda nadir görülen bir vefa örnegi sergiliyor. 1957 model traktörünü 35 yil önce bin 200 TL karsiliginda satin alan Avsar, o günden bu yana emektar makinesini yanindan ayirmiyor. Günümüz teknolojisine sahip yeni traktörler alabilecek gücü bulunmasina ragmen, yillarini verdigi ve ailesinin geçimine ortak olan bu eski dostundan vazgeçmeyi düsünmüyor.

reklam
69 yillik sadakat: Emektar traktörüyle tarladan pazara hayat mücadelesini sürdürüyor

Emektar traktörle gelen bereketli yillar

Çocuklugundan beri tarimla iç içe bir yasam sürdügünü belirten Ali Dede, traktörü satin aldigi dönemi büyük bir mutlulukla hatirliyor. Hayvan gücüyle yapilan zorlu tarim islemlerinden sonra traktörün hayatina girmesiyle islerinin büyük ölçüde kolaylastigini ifade eden Avsar, evlatlarini bu traktörün verdigi emekle okutup yetistirdigini vurguluyor. Bugün kendisi ve çocuklari emekli olsa da, toprakla ugrasmaktan vazgeçmeyen Ali Avsar, yetistirdigi ürünleri hala ayni traktörle pazara tasiyarak gelenegi sürdürüyor.

69 yillik sadakat: Emektar traktörüyle tarladan pazara hayat mücadelesini sürdürüyor

Çalismanin saglikli yaslanmaya etkisi

Ilerlemis yasina ragmen üretmekten geri durmayan Ali Avsar, sagligini toprakla ugrasarak korudugunu belirtiyor. "Isleyen demir paslanmaz" düsturuyla hareket ettigini söyleyen Avsar, çevresinde kendi yasitlarinin azalmasina ragmen, tarlada vakit geçirmenin kendisine büyük bir moral kaynagi oldugunu ifade ediyor. Mecburiyetten ziyade zinde kalmak adina üretmeye devam ettigini belirten Ali Dede, gençlere ve eli ayagi tutan herkese çalisip üretmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuyor. Hem kendisinin hem de traktörünün yillara meydan okudugunu belirten Avsar, bu bagin sadece bir makine iliskisi degil, bir yasam felsefesi oldugunu kanitliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız