Ege Politik Ekonomi Manisa’nın bereketli topraklarında kadın eliyle ekonomik dönüşüm

Manisa’nın bereketli topraklarında kadın eliyle ekonomik dönüşüm

Düşünce Rotası Derneği Başkanı Fatih Köse, kırsaldaki kadınların üretim potansiyelini harekete geçirerek hem aile bütçelerini hem de yerel kalkınmayı güçlendirebileceklerini vurguladı.

Manisa’nın bereketli topraklarında kadın eliyle ekonomik dönüşüm

Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, kırsal bölgelerde yaşayan kadınların ekonomik hayata katılımının, Türkiye’nin yerel kalkınma hedefleri açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Manisa’nın tarımsal zenginliğinin kadınların emeğiyle katma değere dönüştürülebileceğini ifade eden Köse, özellikle ev eksenli üretimin aile ekonomisi üzerindeki dönüştürücü etkisine dikkat çekti.

Üretimle gelen tasarruf ve kazanç

Köse, Manisa’nın farklı ilçelerindeki tarımsal çeşitliliğin kadınlar için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Sarıgöl ve Alaşehir’de üzümün pekmez veya sirkeye, Turgutlu’da incirin farklı yöresel lezzetlere dönüştürülmesinin mümkün olduğunu belirten Köse, Akhisar, Salihli, Demirci ve Gördes gibi ilçelerde zeytinyağından erişteye kadar uzanan geniş bir yelpazede üretim yapılabileceğini ifade etti. Köse, ev bahçelerinde yetiştirilecek sebzelerin mutfak masraflarını düşürürken, kışlık hazırlıkların da aile bütçesine ciddi bir destek sağladığını dile getirdi.

Dijital pazarlama ve kırsal kalkınma

Küçük ölçekli hayvancılığın yanı sıra tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin de önemli bir gelir kapısı olduğunu hatırlatan Köse, el emeği ürünlerin artık sadece yerel pazarlarla sınırlı kalmadığını belirtti. Sosyal medya ve e-ticaret platformlarının, köyde üretilen bir ürünün Türkiye’nin her noktasına ulaşmasını sağladığını vurgulayan Köse, bu durumun kırsaldan şehre göçü azaltacak bir etken olabileceğini söyledi.

Güçlü bir aile yapısı için üretimin şart olduğunu belirten Köse, yerel yönetimlerin ve kooperatiflerin sağlayacağı eğitim destekleriyle kadınların bu potansiyeli çok daha ileriye taşıyabileceğini sözlerine ekledi. Köse, emeğin olduğu her alanda kadınların varlığının, hem hane halkını hem de ülke ekonomisini daha dirençli kılacağını ifade etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız