Ege Politik Ekonomi Aydın’ın İhracatında Temmuz Rüzgarı: Yıl Sonu İçin 2 Milyar Dolarlık Hedef Yeniden Güçlendi

Aydın’ın İhracatında Temmuz Rüzgarı: Yıl Sonu İçin 2 Milyar Dolarlık Hedef Yeniden Güçlendi

Aydın, 2026 yılının Temmuz ayında dış satımda yüzde 8,5’lik bir artış yakalayarak 173,4 milyon dolarlık bir hacme ulaştı. İthalattaki belirgin düşüşle birlikte dış ticaret dengesini iyileştiren il, yılın geri kalanı için iddialı bir hedefi yeniden gündemine aldı.

Aydın’ın İhracatında Temmuz Rüzgarı: Yıl Sonu İçin 2 Milyar Dolarlık Hedef Yeniden Güçlendi

Aydın ekonomisi, yaz aylarının ortasında dış ticarette yükselen bir grafik çizdi. TÜİK verilerine dayandırılarak Aydın Sanayi Odası tarafından hazırlanan rapora göre, il genelinde Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,5 oranında artış gösterdi. Bu artışla birlikte dış satım rakamı 173 milyon 437 bin dolar seviyesine çıkarken, ithalat kaleminde ise yüzde 14’lük bir gerileme yaşandı ve bu rakam 39 milyon 251 bin dolara indi. Böylece Aydın’ın dış ticaret fazlası, ithalattaki daralmanın da etkisiyle belirgin şekilde güçlendi.

Yılın ilk yedi ayına bakıldığında ise Aydın’ın toplam ihracatı 1 milyar 147 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu performans, ili Türkiye genelinde en çok ihracat yapan 22’nci sıraya taşıdı. Aynı dönemde ithalatın 266 milyon 546 bin dolar olarak gerçekleşmesi, ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 430,2 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıkardı. Bu oranla Aydın, en fazla ihracat yapan ilk 25 il arasında üçüncü sırada yer alarak dikkat çekti.

Aydın’ın İhracatında Temmuz Rüzgarı: Yıl Sonu İçin 2 Milyar Dolarlık Hedef Yeniden Güçlendi

Pazar Çeşitliliği ve Öne Çıkan Sektörler

Aydın’dan Temmuz ayı boyunca toplam 133 farklı ülkeye ürün gönderildi. İhracat pazarlarının başında ise İtalya, ABD, Hollanda, Almanya ve Birleşik Krallık geldi. Sektörel bazda değerlendirildiğinde, gıda ürünleri ve içecek sektörü yüzde 27,6’lık payla ilk sıradaki yerini korudu. Bu sektörü, yüzde 16,9’luk payla makine ve teçhizat sektörü takip etti. Özellikle gıda kalemindeki güçlü performans, ilin tarımsal üretim ve işleme kapasitesinin dış pazarlara yansıması olarak değerlendirildi.

Hedef: Mevcut İvmeyi Kalıcı Başarıya Dönüştürmek

Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, açıklanan verilerin yılın ikinci yarısı için umut verici olduğunu belirtti. Maraş, Temmuz ayındaki artışın tesadüfi olmadığını, Aydın’ın dış pazarlardaki köklü bağlarının ve üretim kapasitesinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Son aylarda yakalanan hareketliliğin, yıl sonu için öngörülen hedeflere ulaşma konusundaki inancı artırdığını vurgulayan Maraş, “Önümüzdeki dönemde amacımız, bu performansın üzerine koyarak Aydın’ın ihracatta yeni bir eşiği aşmasıdır. Temmuz ayındaki bu tablo, 2026 sonunda 2 milyar dolar ihracat seviyesini aşacağımız yönündeki beklentimizi somut bir hedef haline getirmiştir” dedi.

Başkan Maraş, bu başarının arkasındaki en büyük gücün sanayiciler ve çalışanlar olduğunu belirterek, emeği geçen tüm ihracatçılara teşekkür etti. Yılın kalan aylarında da bu ivmenin süreceğine olan inancını dile getiren Maraş, Aydın’ın ihracatta önemli bir sıçrama yapacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız