Aydın’da 2026-2027 kuru incir sezonu resmen başladı. Sezonun ilk ürünleri, düzenlenen alım töreniyle Aydın Ticaret Borsası’na getirildi. Köşk, Germencik, İncirliova ve Efeler ilçelerinden gelen 16 üreticinin teslim ettiği toplam 170 kilogram kuru incir, sembolik olarak kilosu 850 TL’den borsa tarafından satın alındı. Törene bu yıl ilk kez katılan Aydın Valisi Dr. Osman Varol, sezonun hayırlı olması temennisinde bulundu.

Vali Varol: Bu ürün şehrimizin göz bebeği
Törende konuşan Vali Varol, Aydın’ın yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli incir üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’deki incir üretiminin yüzde 30’unun Aydın’da karşılandığını, ilin toplam üretimdeki payının ise yüzde 60’a ulaştığını belirten Varol, “Yaklaşık 394 bin dekar alanda, 6,6 milyon ağaç ve 950 bin fidanla 18 binin üzerinde çiftçimiz bu üründen ekmek kazanıyor. İncir bizim en önemli değerimiz” dedi. Bu yılki hasadın oldukça iyi başladığını ifade eden Varol, sezonun ilk kuru incir fiyatını da 850 TL olarak açıkladı.

Çondur: Kalite rekor seviyede
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur ise bu yılki mahsulün kalitesine dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklık kaynaklı toksin sorununun bu sezon yaşanmadığını belirten Çondur, “Kış aylarının yağışlı geçmesi ve hava koşullarının uygun ilerlemesi sayesinde yakın zamanda görmediğimiz kadar kaliteli bir ürün elde ettik” diye konuştu. Geçen yıl Türkiye genelinde 71 bin 500 ton kuru incir tescil edildiğini, bunun 51 bin tonunun Aydın’dan karşılandığını aktaran Çondur, 2025-2026 sezonunda ise 53 bin 663 tonluk kuru incir ihracatının 40 bin 360 tonunun il genelinde gerçekleştiğini söyledi.
Tüketim çağrısı: Haftada bir incir yeter
Çondur, konuşmasında iç tüketimin önemine de değindi. Türkiye’de kişi başına yılda yalnızca 1 kilogram incir düştüğünü hatırlatan Çondur, “86 milyon nüfus, 86 bin ton üretim demek. Her vatandaş haftada bir adet incir tükettiğinde ihracata ürün kalmayacak. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen bu kutsal meyvenin kıymetini bilmeliyiz” ifadelerini kullandı. İncirin sağlık açısından faydalarına da değinen Çondur, özellikle sindirim sistemi ve kanserli hücrelerle mücadelede incirin önemli bir rol oynadığını belirterek herkesi yerli ve milli ürünü tüketmeye davet etti.