Manisa'nın bereketli topraklarında yüzyıllardır süregelen üzüm üretiminin hak ettiği değeri görmesi için kollar sıvandı. Şehzadeler Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek olan Manisa Bağbozumu Şenlikleri, 5-8 Eylül tarihleri arasında kentte coşku dolu anlara sahne olacak. Organizasyonun tanıtımı, tarihi dokusuyla ünlü Kurşunlu Han'da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
Toplantıya ev sahipliği yapan Şehzadeler Belediye Başkanı Hakan Şimşek ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, festivalin yalnızca bir eğlence değil, kentin ekonomik ve kültürel kalkınması için atılmış stratejik bir adım olduğunu vurguladı. Programa belediye başkan yardımcıları, daire başkanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Üretimin Kalbi Şehir Merkezine İnecek
Şehzadeler Belediye Başkanı Hakan Şimşek, yaptığı konuşmada Manisa'nın tarımsal gücüne dikkat çekerek, kentin 878 bin dekar bağ alanı ve yıllık 1 milyon 140 bin ton üzüm üretimiyle Türkiye için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bu devasa üretimin 40 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Şimşek, bağcılığın sadece bir sektör değil, aynı zamanda kentin kimliği olduğunu söyledi.
Başkan Şimşek, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki üzüm festivallerinin onlarca yıldır kesintisiz sürdüğünü hatırlatarak, Manisa'da 1937'deki "Üzüm Bayramı"ndan bu yana bu geleneğin devam ettirilemediğini dile getirdi. "Amacımız yeni bir gelenek oluşturmak değil, var olan mirasımızı yeniden canlandırmak" diyen Şimşek, şenliğin kapsamını şu sözlerle anlattı:
"Bu etkinlik üç günlük bir kutlamadan ibaret değil. Üreticilerimizle bir araya geleceğimiz Bağcılık ve Tarım Çalıştayı'nda sektörün sorunlarını ve geleceğini tüm yönleriyle ele alacağız. Kadın emeğini ve kooperatifleri ön plana çıkaran stantlar kuracağız. Etkinlikleri şehir merkeziyle sınırlı tutmadık; Hacıhaliller'de bağ kahvaltısıyla başlayacak program, Ulupark'taki gastronomi stantları, Tarzan Meydanı'ndaki söyleşiler ve Şemsiyeli Sokak'taki el emeği pazarlarıyla kentin her noktasına yayılacak. Kortej yürüyüşü ve konserlerle coşkuyu zirveye taşıyacağız. Bu organizasyonu her yıl büyüterek uluslararası bir marka haline getirmeyi hedefliyoruz."

Sanayi ve Tarım Dengesi Vurgusu
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu ise konuşmasında kentin sadece sanayi devi değil, aynı zamanda tarımın da lokomotifi olduğunu vurguladı. Manisa'nın "Üzümün Başkenti" unvanına sahip olduğunu hatırlatan Dutlulu, yaşanan ekonomik zorluklara rağmen bu gerçeğin değişmeyeceğini belirtti.
Başkan Dutlulu, üzümün buğday gibi stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekerek, kentleşme politikalarının tarım alanlarını koruyacak şekilde planlanması gerektiğini ifade etti. "Geleceğimizi güvence altına almak istiyorsak, imar planlarını buna göre yapmalı, yatay büyümeyi ve sürdürülebilir üretimi esas almalıyız" diyen Dutlulu, festivalin şehir merkezi ile kırsal mahalleler arasındaki bağı güçlendireceğini söyledi.
Dutlulu ayrıca, Bağbozumu Şenlikleri'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı ile başlayıp 15 Eylül'e kadar sürecek olan geniş kapsamlı etkinlik takviminin bir parçası olduğunu belirterek, "Bu program hem hemşehrilerimize moral kaynağı olacak hem de esnafımızın yüzünü güldürecek" dedi.
Programın sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan başkanlar, şenlik kapsamındaki paneller, sanat atölyeleri ve konserlerin detaylı günlük takviminin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Toplantıya katılan gazetecilere, günün anısına özel olarak hazırlanan Bağbozumu hediye çantaları takdim edildi.