Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) iş birliğinde, afetlere hazırlık bilincini artırmak amacıyla önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen "UMKE ile Hayata Uzanan El: Akademiden Sahaya Medikal Kurtarma Sempozyumu", bölgedeki sağlık camiasını tek çatı altında topladı.

Açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından gerçekleştirilen gerçeği aratmayan doğalgaz patlaması simülasyonu ile başladı. Programda konuşan Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, doğal afetlerin coğrafi bir gerçeklik olduğunu hatırlatarak, bu tür olayların yıkıcı etkilerini azaltmanın yolunun bilimsel hazırlık ve kurumlar arası koordinasyondan geçtiğini vurguladı.

Akademik Bilgi ve Saha Deneyimi Buluştu
Sempozyumun sadece teorik bir platform olmadığını belirten Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Fatih Zeren, sahadaki tecrübelerin akademik verilerle harmanlanmasının hayati önem taşıdığını ifade etti. Zeren, UMKE’nin zorlu afet koşullarında edindiği birikimin, sağlık profesyonellerinin becerilerini geliştirmek adına büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar ise konuşmasında, modern sağlık altyapısının yanı sıra eğitilmiş insan kaynağının afet yönetimindeki kritik rolüne dikkat çekti. Rektör Kibar, "Hedefimiz, sadece afet sonrası müdahale eden değil, öncesinde hazırlığını tamamlayan ve bilimsel verilerle hareket eden dirençli bir sağlık sistemi inşa etmektir" dedi.
Etkinlik kapsamında uzmanlar tarafından travma yönetimi, crush sendromu, afet psikolojisi ve triyaj gibi konularda sunumlar yapıldı. Ayrıca fuaye alanında kurulan stantlarda, acil durumlarda kullanılan ileri teknoloji ekipmanlar katılımcılara tanıtıldı. Program, teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.