Ege Politik Tv’de yayınlanan Siyasal Analiz programının bu haftaki bölümünde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılışı masaya yatırıldı. Gazeteci Cem Arıkan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda Prof.Dr.Mehmet Bülent Uludağ ve Akademisyen Yaşar Sert ‘Brexit’ olarak adlandırılan sürecin Türkiye ve Dünyaya etkilerini değerlendirdi.
AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerin tarihsel gelişimini değerlendiren Prof.Dr.M. Bülent Uludağ bu ayrılık sonrası Avrupalılar’ın De Gaulle’ ü hatırladığını düşündüğünü çünkü zamanında De Gaulle’ün İngilizler’e güvenilmeyeceğini belirttiğini söyledi. Avrupa’nın İngiltere’ye kırgınlığına da değinen Uludağ Avrupa’nın sorunlarına İngiltere’nin duyarsız kalması başta Fransa olmak üzere bütün Avrupa’yı üzdüğünü dile getirdi.

Brexit’in İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilere etkilerine değinen Yaşar Sert Avrupa Birliği-Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihsel sürecinden de kısaca bahsetti. Bu ilişkilerin başlangıç tarihinin 1963’te imzalanan Ankara Anlaşması olduğu bilgisini veren Sert Avrupa’nın Türkiye’yi ticari ve siyasi olarak oyunun dışına atmayı göze alamadığı için bu anlaşmanın imzalandığını dile getirdi. İngiltere’nin 1973’te, o zamanki adı AET (Avrupa Ekonomik Topluluğu) olan AB’ye girmesiyle Ankara Anlaşması’nın danotomatikman tarafı haline geldiğini söyleyen Akademisyen Yaşar Sert 1996’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması ile de Türkiye’nin İngiltere dahil bütün Avrupa ülkeleri ile gerçekleşen ticari işlemlerde gümrük vergilerinin de dışında kaldığı süreci de anlattı.
Bu süreçte Türkiye’nin elde ettiği avantajlardan da söz eden Sert İngiltere’nin AB’den ayrılmasıyla oluşacak yeni koşulları da değerlendirdi. Yeni dönemde İngiltere’nin Türkiye ile olan ilişkilerinin daha iyi olacağına inandığını söyleyen Yaşar Sert bu düşüncesinin gerekçelerini Siyasal Analiz programında detaylı bir şekilde anlattı.
Programın tamamını Ege Politik YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
Yorumlar
Kalan Karakter: