Kalbi Duran Hasta Bir Saat Süren Kalp Masajıyla Hayata Döndürüldü…
Evinde aniden yere yığılan47 yaşındaki Aydın Özkan, acilen Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.Kalp krizi geçiren ve anjiyoya alındığı sırada kalbi duran Özkan’a bir saat boyunca kalp masajı uygulayandoktorlar onu yeniden hayata döndürdü.Müdahalenin ardından hemenameliyata alınan ve tıkalı olan 2 damarına by-pas yapılan Özkan, yaşam mücadelesini kazandı.
İlk Dokunuş Komşudan…
İzmir’in Gaziemir ilçesinde yaşayanemekli devlet memuru evlive 2 çocuk babası Aydın Özkan, evinde sabah saatlerinde aniden nefes darlığı hissederek yere yığıldı. Eşini yerde nefes almadan yatarken bulan Aslı Özkan’ın telaşlabağırması üzerine yardıma gelen komşusu hemen 112’yi arayarak Özkan’a ilk müdahaleyi yaptı.112 ambulansı ile en yakın hastaneye götürülen Özkan, buradan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kalp krizi teşhisi konulduktan sonraKardiyoloji Uzmanı Dr. Selim Ekinci ve ekibi tarafından acilen anjiyoya alındı.Anjiyo esnasında kalbi duran Özkan’akalp masajıuygulanmaya başlandı.Kalp damarlarının tıkalı olduğunun görülmesi üzerine Kalp Damar Cerrahisi bölümündenacilen anjiyo ünitesine gelen Op. Dr. Mine Tavlı Yılmaz’da kalp masajına devam etti.Kalbine intraaortik balon pompası denen bir cihaz takılan ve kısa bir an kalbi yeniden atmaya başlayan Özkan’ın by-pas ameliyatına alınmasına karar verildi.Kalp masajına devam edilerek ameliyathaneye çıkartılan ve ameliyat masasında da masaja devam edilen hastanın tıkalı olan iki damarına by-pas ameliyatı yapıldı. Zorlu sürecin ardından hayata yeniden dönen Özkan, hastaneden taburcu edildi.
Hasta ex oluyor dediler…
Aniden nefes darlığı hissettiğini ve başka hiçbir şey hatırlamadığını belirten Aydın Özkan“Ambulansta sağlık görevlilerinin “Hasta ex oluyor” dediklerini duydum.Daha sonra gözümü yoğunbakımda açtım.Çok zorlu bir süreç geçirmişim. Mine Hocama ve ekibine sonsuz teşekkür ediyorum.Beni ikinci bir hayata bağladılar.Günde 2 paket içtiğim sigarayı bu olaydan hemen sonra bıraktım.Ailemle birlikte sağlıklı mutlu bir yaşam sürmek istiyorum.” dedi. Özkan’ın eşi Aslı Özkan da“Eşim benim için hep çok güçlü, hiçbir zaman yıkılmayan bir insandı. Onu ohalde görünce ailecek perişan olduk.Hayata döneceğine inanıyordum.Beni hayalkırıklığına uğratmadı.Doktorumuz da bu süreçte bize hep moral verdi. Kendisine ve emek veren tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum” dedi.
Etkili müdahale hayatını kurtardı…
Hastanın ameliyatını gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mine Tavlı Yılmaz,ameliyat sonrasında bir sorun olmadan hastanın uyandığını ifade ederek “Ameliyatta her şey yolunda gitti.Hastamızı yoğun bakıma aldık.Burada akciğerlerinden kaynaklı bir oksijen sorunu yaşadı.Onuda göğüs hastalıkları uzmanları ile müdahele ederek düzelttik.Dört gün sonraservise aldığımızhastamızı,sekizinci günde de hiçbir kalıcı hasar oluşmadan sağlıklı bir şekilde taburcu ettik.Aydın bey çok şanslıydı ki, kalbi dışarıda değil, hastanede durdu ve bizler anında müdahele ederek çok etkilibir şekilde bir saat boyunca kalp masajı yaptık.Bir saat aslında çok uzun bir süre ve ameliyattan çıkamayabilirdi. Hastanın genç olması,anında ve etkili müdahale hayatını kurtardı”diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: