İzmir’in kuzeyindeki ormanlık alanlarda 25 Haziran 2025 tarihinde meydana gelen ve geniş bir bölgeyi etkisi altına alan yangın felaketinin ardından, doğayı yeniden ayağa kaldırma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Aliağa’nın Bozköy mevkii ile Foça’nın Ilıpınar bölgesini kapsayan 907 hektarlık alanda yürütülen hummalı rehabilitasyon süreci nihayete erdi.

Bölgeyi tekrar eski yeşil dokusuna kavuşturmak adına yürütülen operasyon kapsamında, ilk etapta yanan ağaçların temizliği titizlikle gerçekleştirildi. Çalışmaların bir parçası olarak 144 hektarlık alanda gençleştirme faaliyetleri tamamlanırken, geri kalan 763 hektarlık geniş arazide ise iş makineleri kullanılarak toprak dikime uygun hale getirildi.

Yeniden yeşeren umutlar
Ormanlık sahanın yeniden hayat bulacağı süreçte en önemli aşama 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde yaşanacak. Geleceğe Nefes temasıyla düzenlenecek etkinliklerle birlikte, yıl sonuna kadar toplam 1 milyon fidanın toprakla buluşturulması hedefleniyor.
İzmir Orman İşletme Müdürü Zafer Koyuncu, yürütülen teknik süreç hakkında detaylı bilgiler verdi. Arazinin yapısına göre strateji belirlediklerini ifade eden Koyuncu, 84 hektarlık bölümün doğal gençleşmeye bırakıldığını ve bu alana 400 kilogram tohum takviyesi yapıldığını belirtti. Geriye kalan 823 hektarlık alanın ise dikim için hazır olduğunu vurgulayan Koyuncu, tüm vatandaşları 11 Kasım’da gerçekleştirilecek ağaçlandırma seferberliğine davet etti.