Ege Politik Gündem Ekrem İmamoğlu'ndan Hüsnü Akhan'a deprem yardımı sorusu: 3-4 milyon dolarlık destek

Ekrem İmamoğlu'ndan Hüsnü Akhan'a deprem yardımı sorusu: 3-4 milyon dolarlık destek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi davasının 81. duruşmasında tutuklu sanık Ekrem İmamoğlu, Doğuş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Akhan'a Hatay'daki geçici konut projesine yapılan finansal katkıyı sordu.

Ekrem İmamoğlu'ndan Hüsnü Akhan'a deprem yardımı sorusu: 3-4 milyon dolarlık destek

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 51'i tutuklu 414 kişinin yargılandığı davanın son celsesinde, sanıkların savunmaları ve sorguları devam etti. Duruşmaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun ve avukat Mehmet Pehlivan'ın da aralarında bulunduğu bir kısım tutuklu isim katıldı.

Duruşmanın en dikkat çeken anlarından biri, İBB Başkanı İmamoğlu'nun söz alarak sanık Hüsnü Akhan'a yönelttiği sorular oldu. İmamoğlu, iddia makamının ifadelerine atıfta bulunarak, deprem bölgesindeki yardımların niteliğini netleştirmek istedi.

İmamoğlu, Akhan'a yönelik şu soruyu yöneltti:

“Siz İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile teknik ekiplerinizin yapmış olduğu muhtelif toplantılar çerçevesinde, 60 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz bir dönemde bu yönlendirmeyle benim ziyaretimde de 1500-2000 kişinin yaşadığı ve hâlâ da yaşamın devam ettiği geçici konut projesinde, 3-4 milyon dolar civarında bir yatırıma destek olduğunuzu ifade ettiniz. Olan budur değil mi Hüsnü Bey?”

Akhan ise İmamoğlu'nun sorusuna şu yanıtı verdi:

“Aynen budur Sayın Başkan. Ve bunun yanında tabii ki baktığımızda bizim diğer Hatay'da örneğin İl Özel İdaresi'nden, valilikten, belediyeden gelen birtakım talepleri de biz yine kendi sosyal sorumluluk anlayışımız çerçevesinde yerine getirdik. Evet.”

İmamoğlu'ndan kurumun itibarına ilişkin açıklama

Hüsnü Akhan'ın onaylamasının ardından Ekrem İmamoğlu, sürecin arka planını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) rolünü mahkeme heyetine aktarmak için ek açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, deprem sonrası İBB'nin toplam yatırımının yaklaşık 500 milyon dolara ulaştığını belirterek, Akhan'ın katkısının bu büyük resmin bir parçası olduğunu vurguladı.

İmamoğlu şunları söyledi:

“Evet. O dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sizin gibi dolaylı ya da direkt deprem bölgesine yapmış olduğu yatırım da neredeyse 500 milyon dolar civarında bir rakama ulaşmıştır. Ki bizim de kurum olarak üzerimize düşen vazifeyi yerine getirirken, sizin de işin içine bir ‘bizim de bu işte bir katkımız olsun’ diyerek sunduğunuz bir katkı bedelidir. Ve bu şekilde süreç gelişmiştir. Bu manada hem mahkeme heyetinin bilgilenmesi hem de iddianamede lekelenmeye çalışılan İstanbulluya ait İBB'nin bu manadaki açıkça izahının benim tarafımdan yapılması için bu soruyu sordum. Teşekkür ederim.”

Akhan, “Ben teşekkür ederim” diyerek karşılık verdi.

Diğer sanıkların savunmaları ve rüşvet iddiaları

Duruşmada ayrıca Doğuş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Akhan'ın diğer iddialara ilişkin beyanları da alındı. Akhan, 10 milyon dolar rüşvet iddiasını yalanlarken, Galataport ile ilgili protokolün Kadir Topbaş döneminde başladığını belirtti. 6 Şubat depremleri sonrası İBB'nin Hatay'daki çalışmalarına katkı sunmak için itirafçı sanık Adem Soytekin'in firması ASOY İnşaat ile irtibat kurduklarını ifade eden Akhan, "Adem Soytekin'in adını iddianamede öğrendim. Kendisiyle hiçbir irtibatım yoktur. Ödemeleri banka kanalıyla yaptık" dedi.

Savcının "Her talepte bulunana 190 milyon TL gönderiyor musunuz?" sorusuna Akhan, "İşlerin yapıldığını tetkik ettik ve ödemeler gerçekleşti" yanıtını verdi. Savcının "İşlerin hepsi yapıldı mı?" sorusu üzerine ise Akhan, "ASOY İnşaat, işlerin bittiğine dair belgeleri mahkemeye sundu" açıklamasında bulundu.

Duruşmada tutuksuz sanıklar Ensar Güney, Suat Güler, Murat Bıyık, Eray Yazgan, Ali Can Akün, İlknur Taşdelen, Oğuzhan Bayraktaroğlu ve Selçuk Alanyurt da kürsüye çıkarak savunma yaptı. Suat Güler, İBB Davası nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı iştirakindeki genel müdür yardımcılığı görevinden ayrıldığını belirtirken, diğer sanıklar suçlamaları reddederek beraat talep etti. Mahkeme, duruşmaya öğle arası verdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız