Ege Politik Ekonomi Tapuda güvenli ödeme sistemi 1 Ekim 2026’da zorunlu hale geliyor

Tapuda güvenli ödeme sistemi 1 Ekim 2026’da zorunlu hale geliyor

Alıcı ödemesinin tapu devri tamamlanana kadar bankada bloke tutulmasını sağlayan uygulama, Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulan takvimle yürürlüğe girecek.

Tapuda güvenli ödeme sistemi 1 Ekim 2026’da zorunlu hale geliyor

Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul alım-satımında tarafların parasal güvenliğini sağlamak üzere geliştirilen tapuda güvenli ödeme sisteminin zorunlu uygulanma tarihini 1 Ekim 2026 olarak güncelledi. Bu sistem, işlem bedelinin tapu devri tamamlanana kadar yetkili bir banka hesabında üçüncü taraf denetiminde kalmasını temel alıyor.

Alıcı, satış bedelini doğrudan satıcıya iletmek yerine yetkilendirilmiş banka veya ödeme kuruluşu aracılığıyla açılan bloke hesaba yatırıyor. Bu hesaptaki para, tapu kayıtları ve devir işlemleri sonuçlanana kadar herhangi bir tarafça kullanılamıyor. İşlem tamamlandığında banka, belirlenen koşullar çerçevesinde parayı satıcıya aktarıyor.

Eğer alım-satım iptal olur veya taraflar arasında uyuşmazlık çıkarsa, paranın iadesi ya da hukuki süreçler bloke hesap üzerinden yürütülüyor. Böylece ne satıcı parasını erken alıyor ne de alıcı ödeme yaptığı halde mülk sahibi olamıyor. Sistem, gayrimenkul işlemlerinde karşılaşılan mağduriyetleri önlemeyi hedefliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız