"EL KONULAN EŞYALAR, MASRAFLARIN KARŞILANMASI İÇİN DAHA SONRA AÇIK ARTIRMA İLE SATILACAK"
Danimarka Entegrasyon ve Göç Bakanı Inger Stojberg, sığınmacıların çantalarını arayacaklarını, el konulan mücevher, bilgisayar veya cep telefonu gibi eşyayı, masrafları karşılamak için açık artırmayla satacaklarını söyledi.
Danimarka'nın, sığınmacıların ziynet eşyası ve paralarına el koymayı öngören yasa tasarısı, Avrupa Parlamentosu'da (AP) görüşüldü. Sivil Özgürlükler Komitesi'ndeki oturuma, Danimarka Dışişleri Bakanı Kristian Jensen ile Entegrasyon ve Göç Bakanı Inger Stojberg katıldı. Jensen konuşmasında, ülkesinin söz konusu tasarıyla insan haklarına aykırı hareket etmediğini savunarak, "Danimarka her zaman insani değerlerin ve insan haklarının savunucusu oldu" dedi.
Stojberg ise Danimarka'ya geçen sene 21 bin kişinin sığınma başvurusu yaptığını belirterek, sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşıladıklarını, eğitim ve sağlık gibi hizmetlere erişimlerini sağladıklarını kaydetti. Diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Danimarka'da sığınmacılara dönük muamelenin "adil" olduğunu savunan Stojberg, "Kendi başlarına idare edemeyenlere yardım etmeyi istiyoruz. Ancak yetebilenlerin ise devletten yardım almaması temel bir ilke" dedi.
- "POLİS SIĞINMACILARIN ÇANTALARINI ARAYACAK"
Yarın oylanacak tasarıda, sığınmacıların kalış masraflarını karşılamak için beraberlerinde neler getirdiklerini söylemesinin zorunlu kılındığını, polise bu kişileri ve çantalarını arama yetkisi verildiğini kaydeden Stojberg, "Bir sığınmacının beraberinde getirdiği 10 bin krondan (4 bin 400 lira) fazla nakit, yiyecek ve barınma masrafları için elinden alınacak. Toplam değeri 10 bin kronu geçen eşyalar da masrafları karşılamak için alınacak. 10 bin kron bizce adil bir rakam" diye konuştu.
Nişan veya evlilik yüzüğü gibi kişisel ziynet eşyasına el konulmayacağını söyleyen Stojberg, "El konulan eşyalar, masrafların karşılanması için daha sonra açık artırma ile satılacak. Buna dair bir kılavuz hazırlanıyor" açıklamasını yaptı.
Stojberg, tasarıyla, aile birleşmeleri için bazı durumlar hariç 3 yıldan önce başvuru yapılamayacağını da kaydetti.
- "SIĞINMACILARA KİM YARDIM EDECEK"
Oturumda bazı komite üyeleri Danimarka'yı sertçe eleştirdi. İsveçli Cecilia Wikström, paralarına veya ziynet eşyasına el konulmak istenen sığınmacıların savaştan kaçtığını vurgulayarak, "Biz dünyanın en zengin kıtasıyız. Eğer onlara biz yardım etmezsek kim yardım eder?" diye sordu.
Belçikalı Louis Michel ise oturumda komite üyelerine yeteri kadar söz verilmediği ve hiçbir şeyin açıklığa kavuşturulmadığını savunarak, toplantıyı yöneten Kinga Gal'e tepki gösterdi.
- NAZİ UYGULAMASINA BENZETİLİYOR
Yarın oylanacak tasarının kabul edilmesine, kesin gözle bakılıyor. Eğer kabul edilirse, yasa şubat ayında yürürlüğe girecek.
Tasarının ilk halinde bedel, 3 bin kron (bin 300 TL) olarak belirlenmiş ve el konulacak ziynet eşyası arasında nişan ve evlilik yüzüklerinin de bulunduğu belirtilmişti. Danimarka, tepkilerin ardından geri adım atsa da 10 bin krondan değerli saat, cep telefonu veya bilgisayara el koymakta ısrar ediyor.
Tasarı, Nazi Almanyası'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik uygulamalarına benzetilerek eleştiriliyor.
Danimarka, sığınmacıların ziynet eşyasını satacak
Danimarka'daki sığınmacıların ziynet eşyası ve parasına el koymayı öngören yasa tasarısı, Avrupa Parlamentosu'nda görüşüldü
Yayınlanma :
25.01.2016 20:42
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: