Ege Politik Bilim Teknoloji Çöpe Giden Sebze Atıkları, Dünya Sahnesinde Türkiye’ye İkincilik Getirdi

Çöpe Giden Sebze Atıkları, Dünya Sahnesinde Türkiye’ye İkincilik Getirdi

İzmir’den çıkan yenilikçi bir girişim, lahana ve pancar kabuklarını yüksek katma değerli kozmetik hammaddesine dönüştürerek Danimarka’daki küresel yarışmada büyük bir başarıya imza attı ve ülkeye uluslararası bir gurur yaşattı.

Çöpe Giden Sebze Atıkları, Dünya Sahnesinde Türkiye’ye İkincilik Getirdi

Sürdürülebilirlik ve doğal yaşam trendlerinin yükselişi, genç akademisyenleri farklı arayışlara iterken, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden çıkan bir proje bu alanda çığır açtı. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Duygu Geçkin’in kurucusu olduğu ‘Chroma Naturals’, gıda endüstrisinin atıl durumda kalan sebzelerini kozmetiğin vazgeçilmez unsurlarına dönüştürmeyi başardı. Bu yenilikçi yaklaşım, geçtiğimiz günlerde Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen ve 30’dan fazla ülkeden girişimcinin katıldığı Creative Business Cup’ta büyük bir ödülle taçlandı. Geçkin’in projesi, dünya genelindeki rakiplerini geride bırakarak organizasyonun ikincisi oldu.

Çöpe Giden Sebze Atıkları, Dünya Sahnesinde Türkiye’ye İkincilik Getirdi

Doğadan Kozmetiğe Uzanan Yolculuk

Araştırma Görevlisi Geçkin’in bu başarıya giden yolu, aslında mutfaklarda sıkça karşılaşılan bir soruna odaklanmasıyla başladı. Mor lahana, pancar ve mor havuç gibi sebzelerin büyük bir kısmının işlenme süreçlerinde çöpe gittiğini gözlemleyen Geçkin, bu atıkların aslında çok değerli pigmentler barındırdığını fark etti. Kurduğu Chroma Naturals oluşumuyla birlikte bu atıklardan ruj ve allık gibi renklendirici ürünlerin yanı sıra dermokozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılabilecek doğal boyalar elde etmeyi hedefledi. Proje, yalnızca çevresel bir farkındalık yaratmakla kalmayıp aynı zamanda kozmetik sektöründe devrim yaratabilecek bir alternatif sunuyor.

Uluslararası Başarı ve Gelecek Vizyonu

Kopenhag’daki finalde projesini uluslararası yatırımcılara ve sektör profesyonellerine tanıtma şansı bulan Geçkin, aynı zamanda güçlü iş bağlantıları da kurdu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Geçkin, kozmetikte yaygın olarak kullanılan petrol bazlı ve hayvansal kaynaklı renklendiricilere sürdürülebilir bir alternatif geliştirmeyi amaçladığını belirtti. TÜBİTAK destekli çalışmalarıyla mor lahanadan tamamen doğal bir allık üretmeyi başardığını ifade eden Geçkin, dünya ikinciliğinin kendisi için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu söyledi. Geçkin, bundan sonraki süreçte ürünlerinin daha geniş kitlelere ulaşması, iş birliklerinin artırılması ve Chroma Naturals’ın uluslararası pazarda güçlü bir marka haline getirilmesi için çalışmalarını hızlandıracağını dile getirdi.

Yaratıcı Ekonomide Yeni Bir Gurur Noktası

Bu uluslararası başarı, yalnızca Geçkin’in değil, projeye destek veren tüm ekibin de yüzünü güldürdü. İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İEÜ+KREA) Müdürü Dr. Gözde Çeviker, Danimarka’da yaşanan gururu paylaştı. Geçkin’in daha önce İzmir Kalkınma Ajansı iş birliğiyle düzenlenen Creative Business Cup Türkiye elemelerini kazanarak bu büyük finale katılmaya hak kazandığını hatırlatan Çeviker, projenin potansiyeline başından beri inandıklarını vurguladı. Çeviker, “Duygu Hocamızın başarısı, doğru bir fikrin iyi bir çalışma ve kararlılıkla uluslararası ölçekte ne kadar güçlü bir karşılık bulabileceğini gösterdi” diyerek, İEÜ+KREA olarak üniversiteden çıkan yenilikçi fikirleri desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi. Bu zafer, Türkiye’nin yaratıcı ekonomi ve sürdürülebilir teknoloji alanlarındaki yükselen gücünün de kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız