Düşünce Rotası Derneği’nden Deniz Göktaş çıkışı: İnançlar mizah malzemesi yapılamaz

Komedyen Deniz Göktaş’ın tutuklanmasıyla ilgili konuşan Düşünce Rotası Derneği Başkanı Fatih Köse, ifade özgürlüğünün kutsal değerlere hakaret etme hakkı tanımadığını vurguladı.

Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı Fatih Köse, stand-up gösterisindeki ifadeleri nedeniyle yargı süreci başlatılan ve tutuklanan komedyen Deniz Göktaş hakkında değerlendirmelerde bulundu. Köse, sanatın toplumsal bir işlevi olduğunu ancak bu işlevin inançları aşağılamak için bir kalkan olarak kullanılamayacağını belirtti.

Sanatın sınırları ve sorumluluk bilinci

Fatih Köse, mizahın toplumun aksayan yönlerini eleştiren bir ayna görevi gördüğünü kabul ettiklerini, ancak bu durumun inançlara yönelik saldırıları meşrulaştırmayacağını ifade etti. Köse, "Sanat, insanların kutsal saydığı değerleri hedef tahtasına koyamaz. İfade özgürlüğü ile başkalarının manevi dünyasına hakaret etmek arasındaki çizgi oldukça nettir ve bu sınırın korunması gerekir" şeklinde konuştu.

Toplumsal huzur vurgusu

Toplumun birlik ve beraberliğinin ortak değerlere duyulan saygıdan geçtiğini hatırlatan Köse, şu ifadeleri kullandı: "Farklı görüşlerin dile getirilmesi demokrasinin bir gereğidir. Ancak milyonların inanç dünyasına yönelik aşağılayıcı bir dil kullanmak, toplumsal barışı zedeler. Hiç kimse mizah maskesi altında nefret söylemi üretemez veya provokasyona zemin hazırlayamaz."

Hukuki sürece saygı çağrısı

Açıklamasının sonunda hukuk devleti vurgusu yapan Düşünce Rotası Derneği Genel Başkanı, devam eden yargı sürecine herkesin saygı duyması gerektiğini belirtti. Köse, toplumun tüm kesimlerinin birbirinin hassasiyetlerine karşı daha duyarlı olması gerektiğini ifade ederek, özgürlüklerin sorumluluk bilinciyle dengelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER