CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki “casusluk”, “diploma” ve “İstanbul Büyükşehir Belediyesi” başlıklı üç ayrı dosya, Silivri’de aynı gün içinde görülmeye başlandı. Duruşmaları izlemek üzere adliyeye gelen Özgür Özel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada mahkeme heyetinin tutumunu hedef aldı. Özel, geçen hafta mahkeme başkanının “Bu duruşmayı 9 Temmuz günü her türlü bitireceğiz” yönündeki sözlerini hatırlatarak bu kararın savunma hakkını fiilen ortadan kaldırdığını öne sürdü.
“Sanki bir düğmeye basılmış gibi”
Özgür Özel, mahkeme başkanının tavrını “Mahkeme başkanı geçen hafta sanki bir yerden bir düğmeye basılmış gibi ‘Biz bu duruşmayı 9 Temmuz günü her türlü bitireceğiz’ diyerek yarattığı fiili durum savunma hakkının kısıtlanması anlamına geliyor” sözleriyle eleştirdi. Aylardır yandaş televizyonların iddianamede dahi bulunmayan iftiralarla İmamoğlu’nu hedef aldığını belirten Özel, bu nedenle İmamoğlu’nun sınırsız bir savunma imkânına ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
“Savunmadan korkan iddia makamı”
Genel Başkan, kalan sanıklar ve İmamoğlu’nun son savunması gözetildiğinde hızlı bitirme kararının savunmayı engellediğini vurguladı. “Ne hikmetse ayın 9’u akşamüstü ben bu davayı bitireceğim demesiyle hakimin, kalan kişiler de düşünüldüğünde, Ekrem Başkanın son savunma yapma gerekliliği de düşünüldüğünde savunma hakkı engellenir durumda” diyen Özel, yargılama sürecindeki bu daraltmayı tarihe not düştüklerini söyledi.
“İddia makamı iftira makamına dönüşmüş”
Özel, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Tarih önünde Ekrem Başkanı haksızca yargılayanlar, yaftalayanlar, hem ona hem de bütün arkadaşlarımıza iftira edenler, şimdi söz savunmaya gelince kısıtlamaya gidiyorlar. Bunu tarih önünde not ediyoruz. Bununla ilgili mücadelemiz devam edecek. Ancak savunmadan korkan bir iddia makamı varsa o makam iftira makamına dönüşmüş demektir.”