Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Aydın’da, çiftçilerin en büyük sorunlarından biri olan Akdeniz meyvesineğine karşı yeni bir dönem başladı. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgedeki meyve bahçelerini korumak adına kapsamlı bir biyoteknik mücadele projesini hayata geçirdi.
Kimyasal ilaç kullanımını azaltmayı hedefleyen proje kapsamında, bakanlık destekli 13 bin 600 adet kitlesel yakalama tuzağı üreticilere teslim edildi. Söz konusu tuzakların maliyetinin yüzde 75’i Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanırken, geri kalan yüzde 25’lik kısım ise üretici katkısıyla finanse edildi.
Sürdürülebilir tarım için çevre dostu çözüm
Biyoteknik yöntemlerin öncelikli amacı, çevreye zarar veren kimyasal ilaçların yerini daha güvenli ve doğal yöntemlerle doldurmak. Bu sayede zararlı popülasyonunun kontrol altına alınması, gıda güvenliğinin artırılması ve sağlıklı üretim standartlarının bölge genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bu tür çevre dostu uygulamaların sadece bugünü değil, toprağın geleceğini de koruduğunu belirterek, biyoteknik mücadele yöntemlerini yaygınlaştırma konusundaki kararlılıklarının devam edeceğini ifade etti. Dağıtımı gerçekleştirilen tuzakların, önümüzdeki süreçte meyve bahçelerinde verim kaybını minimize etmesi bekleniyor.