İzmir’in tarım merkezlerinden biri olan Torbalı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte adeta kırmızı bir örtüyle kaplandı. Nisan ayında toprakla buluşan ve Temmuz ayında hasat edilen domatesler, geleneksel yöntemlerle güneşin altında kurumaya bırakıldı. Binlerce işçinin emeğiyle tarlalara serilen ürünler, bölgenin tarıma dayalı sanayi gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Dünya sofralarının tercihi Torbalı
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, bölgede üretilen kuru domatesin artık uluslararası bir marka haline geldiğini belirtti. Coğrafi işaret tesciliyle "Torbalı kuru domatesi" olarak literatüre geçen ürünler, özellikle İtalya başta olmak üzere Amerika, Hollanda ve Brezilya gibi ülkelerden yoğun talep görüyor. İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan pizzaların lezzet kaynağı haline gelen bu ürünler, hamburger ve salata gibi farklı tüketim alanlarında da dünya genelinde tercih ediliyor.

Bereketli sezon ve rekolte artışı
Bu yıl Torbalı Ovası’nda yaklaşık 50 bin dönümlük alanda gerçekleştirilen üretim, üreticinin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl yaşanan yağışların olumlu etkisiyle bu sezon hasatta yüzde 15 oranında bir artış gözlemleniyor. Üretici Kemal Saygıner, dikim dönemindeki kısa süreli gecikmelere rağmen verimin yüksek olduğunu ifade ederek, sezonun Ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini vurguladı.
Modern tesislerde işlenen ürünler
Tarlada güneşin altında yaklaşık bir hafta boyunca kükürtlü veya tuzlu işlemden geçerek kurutulan domatesler, daha sonra fabrikalara taşınıyor. Burada bantlardan ve sarsaklardan geçirilerek yabancı maddelerden arındırılan ürünler, soğuk hava depolarında siparişlere göre paketleniyor. Yaklaşık 600 ton civarında kuru domates elde etmeyi hedefleyen üreticiler, tarıma dayalı sanayinin gelişimiyle birlikte bölge ekonomisindeki katma değerin her geçen yıl daha da arttığını belirtiyor.