Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir programı kapsamında Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde yaz okulu öğrencileriyle buluştu. İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, gençlerin sorularını yanıtlayan Bakan Tekin, eğitim sistemindeki köklü değişimlerin ipuçlarını paylaştı.

Eğitimde Yeni Dönem: Bilgiyi Kullanma Becerisi
Bakan Tekin, geçmiş yıllardaki eğitim anlayışının sadece bilgi yüklemeye dayalı olduğunu, ancak günümüzde bu yaklaşımın yerini "bilgiyi nerede kullanacağını bilme" prensibine bıraktığını vurguladı. Öğrencilere sadece akademik veri sunmanın yeterli olmadığını belirten Tekin, "Türkiye Yüzyılı modeliyle, öğrendiğiniz bilgilerin aile hayatınızda, toplumsal ilişkilerinizde ve gelecekteki kariyerinizde size ne katacağını öğretmeyi hedefliyoruz" dedi.

Yetenek Odaklı Okullaşma Modeli
Her öğrencinin aynı alanda başarılı olmasının beklenemeyeceğini ifade eden Bakan Tekin, okul çeşitliliğini artırdıklarını belirtti. Tekin, "Herkesi zorla matematik öğrenmeye mecbur bırakmak yerine, çocuklarımızın ilgi alanlarına göre şekillenen bir sistem kuruyoruz. Müzik, spor ve sanat gibi alanlarda yeteneği olan öğrencilerimiz için tematik okullar açtık. Voleybol, basketbol, yüzme ve bisiklet gibi branşlarda liselerden sonra ortaokul seviyesinde de yapılandırmaya gidiyoruz. Mahalle baskısıyla değil, kendi becerilerinizle hareket edin" ifadelerini kullandı.
Kavramsal Farkındalık ve Tarihsel Bakış
Konuşmasında tarihsel kavramların doğru yorumlanması gerektiğine de değinen Bakan Tekin, Batı merkezli literatürün sorgulanması gerektiğini savundu. Kendi medeniyet değerlerimizle olaylara bakmanın önemini vurgulayan Tekin, "Osmanlı’nın gerilediği dönemi 'Aydınlanma' olarak adlandıran bir literatürü neden kabul edelim? Kendi tarihimizi, kendi kavramlarımızla okumalıyız" diyerek gençlere milli bir duruş sergilemeleri çağrısında bulundu. Bakan, öğrencilerden ülkenin kalkınması için yenilikçi fikirler ve icatlar beklediğini de sözlerine ekledi.