Emin Tamer Gören

Emin Tamer Gören

Tüketici Danışmanı

ÖZEL ÖĞRENCİ BARINMA HİZMETLERİ

18 Şubat 2019 - 13:38

Dostlar merhaba! Bugün, ÖZEL ÖĞRENCİ BARINMA HİZMETLERİ konusunda TÜKETİCİ HAKLARINI anlatmaya çalışacağız. 15 Ekim 2018 tarihinde yine bu köşede Özel Öğretim Kurumları ile Özel Yurtlar hakkında Tüketici Hakları konulu bir yazım yayınlanmıştı. Süreç içerisinde mevzuatta meydana gelen değişiklikler nedeniyle bu konuda ki tüketici haklarını yeniden kaleme alıp, sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum.

 

Sohbetimize birkaç tanımı açıklayarak başlayalım isterseniz.

Barınma hizmeti: Öğrencilerin öğrenim dönemi boyunca konaklaması, beslenme ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması ve eğitim hazırlıklarını yapmasını sağlayıcı hizmetleri,

Kurum: Bu Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren öğrenci yurdu, öğrenci pansiyonu,  öğrenci apartları ve öğrenci stüdyo dairelerini,

Öğrenci apartları:  Yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti vermek amacıyla açılmış, bağımsız girişi bulunan bir veya etrafı ihata duvarıyla çevrili ortak bir taşınmazın üzerinde tamamı kuruma ait birden fazla binadan oluşan ve bağımsız her dairesinde birden fazla odası bulunan kurumu,

Öğrenci pansiyonu: Ortaöğretim kurumları ve yükseköğrenim öğrencileri için bağımsız bir bina veya etrafı ihata duvarıyla çevrili ortak bir taşınmazın üzerinde tamamı kuruma ait birden fazla binadan oluşan en az bir ay olmak üzere barınma hizmetlerinin sunulduğu kurumu,

Öğrenci stüdyo daireleri: Yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti vermek amacıyla bir ana taşınmazın 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre bağımsız bölümlerinde öğrencilerin barındığı ve bazı hizmetlerin ortak sunulabildiği kurumu,

Öğrenci yurdu: Bir binadan veya etrafı ihata duvarıyla çevrili ortak bir taşınmazın üzerinde tamamı kuruma ait birden fazla binadan oluşan, yatakhaneleri, ortak kullanım alanları bulunan ve toplu hizmetlerin sunulduğu kurumu ifade etmektedir.

 

Bu bölümde de sohbetimize soru cevap şeklinde devam edelim.

Barınma hizmeti ücreti ne zaman belirlenir?

Bir sonraki öğretim yılında uygulanacak barınma hizmeti ücreti, kurumlar tarafından belirlenerek MAYIS AYININ SONUNA kadar ilan edilir. Mayıs ayından sonra açılan kurumlar, bir ay içinde barınma hizmeti ücretini belirleyerek ilan ederler. Bütün öğrencileri ücretsiz barındıracak kurumlar, barınma hizmeti ücretini sıfır olarak ilan eder. Barınma hizmeti ücretinin süresi içinde belirlenmemesi halinde bir önceki yılın ücreti uygulanır.

Barınma Hizmeti ücretleri yıllık mı, aylık mı belirlenir?

Öğrenci yurtlarının barınma hizmeti ücreti yıllık, diğer kurumların ücreti ise en az bir aylık olarak belirlenir. Ortaöğretim kurumları öğrencilerine barınma hizmeti veren kurumların ücretleri, yemek ücreti de dahil edilerek belirlenir. Yemek hizmeti için ayrıca ücret talep edilmez.

Kurumlar ilan ettikleri ücretin altında öğrenci kayıt edebilir mi?

Kurumlar ilan ettikleri ücretlerin altında bir ücretle de kayıt yapabilir ancak ilan edilen ücretin üzerinde ücret talep edemez. Kurumlar başka ad altında herhangi bir barınma hizmeti ücreti talep edemez.

Kurumlarda bir önceki yıl barınma hizmeti alan öğrencilerin yeni dönemdeki barınma hizmeti ücreti nasıl hesaplanır?

Bir önceki öğretim yılında kurum ve öğrenci arasında belirlenen barınma hizmeti ücretine kayıt yenileme tarihinden bir önceki ayda açıklanan yıllık (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi + Tüketici Fiyat Endeksi)/2 oranına en fazla yüzde beş daha eklendiğinde oluşan oranda artış yapılarak belirlenir.

Özel bir öğrenci yurdundan ayrılmak istersem, ödediğim ücretleri geri alabilir miyim?

Kuruma kayıt yaptıran öğrencilerden 15 Eylül tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ücretinin %10’u, 15 Eylül ve sonrasında ayrılanlardan ise barınma hizmeti aldığı aylar ve içinde bulunulan ayın ücretinin tamamı ve kalan aylara ait barınma hizmeti ücretinin %30’u alınır. Bu öğrencilere depozitoları ile peşin ödeme yapılan hallerde bu açıklamaya göre hesaplanacak ücret mahsup edilerek geriye kalan tutar bir ay içinde iade edilir ve hizmet sunum taahhütnamesi feshedilir. Aylık barınma hizmeti ücreti, hizmet sunum taahhütnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ücretinin hizmet sunulmak üzere belirlenen ay sayısına bölünmesi ile tespit edilir.

Kayıt yaptırırken depozito vermek zorunda mıyım?

Kurumlar barınma hizmeti ücretinin bir aylık kısmına tekabül eden miktarda depozito alabilirler. DEPOZİTO ALINMASI HUSUSU, HİZMET SUNUM TAAHHÜTNAMESİ YA DA HİZMET SÖZLEŞMESİNDE YER ALMIŞ OLMALIDIR.

Ödediğim depozitoyu geri alabilir miyim?

Öğrencinin yurda verdiği zararı karşılamaması veya barınma hizmeti ücretini ödemeden kurumdan ayrılması durumunda bu zarar ve barınma hizmeti ücreti depozitodan mahsup edilir. Depozito, iade edildiği tarihteki bir aylık barınma hizmeti ücreti tutarında geri ödenir.

Hizmet sunum taahhütnamesinde neler bulunur?

Kurumların hazırlayacakları hizmet sunum taahhütnamesinde yer alması gereken asgari hususlar Bakanlıkça belirlenir.

Kurumlarda barınma hizmetinin öğretim yılı içinde kaç ay verileceği duyurularda ve öğrenci veya öğrencinin velisi ile yapılacak hizmet sunum taahhütnamesinde belirtilir.

Bu taahhütname tek nüsha olarak düzenlenir ve öğrenci dosyasına konulur. Fotokopisi öğrenciye veya öğrencinin velisine verilir. 

Barınma hizmetleri kötüleştiği zaman ne yapabilirim?

Kurumun öğrencinin güvenliğini sağlamaması veya barınma hizmetine ilişkin hizmet sunum taahhütnamesinde yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle kurumdan ayrılan öğrenciye, depozitoları ile peşin ödeme yapılan hallerde kurumda barındığı aylara ait ücret mahsup edilerek geriye kalan tutar bir ay içinde iade edilir ve hizmet sunum taahhütnamesi feshedilir. KURUMA YAZILI OLARAK BAŞVURUP, TAAHHÜTNAMEDE BELİRTİLEN ANCAK EKSİK SUNULAN HİZMETLERİ BELİRTMEK, BUNLARI DA AYNI BARINMA HİZMETİNİ ALAN DİĞER ÖĞRENCİLER İLE BİRLİKTE YAZILI TUTANAK HALİNE GETİRMEK UYGUN OLACAKTIR SANIRIM.  

 

Detaylı bilgiyi, 06.05.2017 tarih ve 30058 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nden alabilirsiniz

 

Bir sonraki sohbetimizde KARAYOLU TAŞIMACILIĞI konusunda tüketici haklarını anlatacağız. Bu makaleyi okuduysanız, olumlu/ olumsuz görüşlerinizi yorumlarda mutlaka belirtiniz. Sizlerin daha iyi anlayabilmesi için, makalenin formatı (yazılışı, anlatım biçimi vb.) konusunda da fikirlerinizi önemsiyoruz.

 

Kamu yararına dernek statüsünde olan TükoDer her zaman yanınızda...

Sorularınız için;

Salı-Çarşamba-Cuma günleri 10.30:16.30 saatleri arasında 4454487-4456700 numaralı telefonlardan ulaşabilir, [email protected] e-posta adresine yazabilirsiniz.

TükoDer Bilgi Platformu (İzmir) kullanıcı adıyla facebook, Instagram, Twitter, Linkedin hesaplarımız üzerinden siz tüketicilere hizmet vermeye devam etmekteyiz, bizi takip ediniz...

Bu yazı 4072 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar