TÜKODER İzmir Şubesi' 'nden "Kriz" Çıkışı

Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ülkedeki siyasi ve ekonomik krizlerin tüketicileri etkilediği belirtilirken, koronavirüse karşı fahiş zamlar yapanlardan hesap sorulmasını isteği de belirtildi.

16 Mart 2020 - 18:07

Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla basın açıklaması yayınladı. Yapılan açıklamada ülkede tüketicinin sadece isminin var olduğu, kendisinin ise tükendiği vurgulanırken; ekonomik krizin, içinde bulunulan dar boğazın, siyasi ve ekonomik krizlerin bedelinin tüketiciye ödetildiği belirtildi.

“Ülkede imtiyazlı bir kısım lüks içerisinde yaşayıp sofralarında ismini dahi bilmediğimiz yabancı meyveler bulundurup suyunu içerken, büyük bir kısım ise birbirine doğalgazı kaçta yaktığını soruyor ki fatura biraz az gelsin. Dünyanın en pahalı gazı, benzini, elektriği, arabası, doğalgazı, elektronik aleti ve gıda maddeleri bizim ülkemizde” ifadelerine yer verilen açıklamada tüketicinin bu pahalılık ve kriz ortamı içerisinde ne yapacağını şaşırmış vaziyette, bir sarmal içinde debelenip durduğu işaret edildi.

Bütün dünyayı sarsan koronavirüse karşı yetkililerden şeffaflık beklendiğine değinilen metinde, “Virüsü fırsat bilip gıdalara, maske, dezenfektan, kolonya gibi maddelere fahiş zamlar yapanlardan hesap soracak ve bunları tüketicilere açıklayacak mısınız? Virüsten korunma araçları olan maske, koruyucu jel ve eldiven gibi ürünlerin yerel yönetimler ile işbirliği yapılarak halka ücretsiz dağıtımını yapacak mısınız? Sağlık hizmetlerinin artık kamu hizmeti olarak verilmesi gerektiğini anlayabildik mi? ”sorularına yer verildi.

Yasaların tüketicilere tanıdığı hakları ve devletin tüketiciyi koruma yükümlülüğünü hatırlatan TÜKODER, yasal haklarını kullanmak ve Evrensel Tüketici Hakları kapsamında ucuz, güvenilir, kolay erişilebilir mal ve hizmetler satın almak istediğinin altını çizerek taleplerinin bazılarını şu şekilde sıraladı:

-Zamlara bir son verin, temel ihtiyaç kalemlerde son yıllarda yapılan zamları geri çekin.

-Verginin vergisini alanlar artık ek vergiler konmasına son verin. Yat mazotundan, pırlantadan %0 vergi alınırken, temel gıdalardan vergi alınmasından vazgeçin.

-Tüketici yanlısı politikalar oluşturun, tüketicilerin örgütlenmesini engellemeyin, tüketicilere destek verin. UKOME’de ve tüketicinin bir taraf olduğu her alanda 83 milyon tüketicinin temsilcisi tüketici derneklerinin temsiliyet hakkını engellemeyin. Reklam kurulunda daha fazla tüketici temsilini sağlayın.

-Tüketici örgütleri başta olmak üzere dernekleri bitirmek ve insanları fişlemek için çıkarmaya çalıştığınız yasal düzenlemeden vazgeçin

- Şehirlerin, ormanların, koruların, dağların, ovaların, meraların, yaylaların talanına son verin.

Bu haber 2634 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()