TÜKODER’den Elektrik Protestosu: Dağıtım şirketlerini değil tüketiciyi koruyun

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üyeleri, elektriğe geçen yıl yüzde 35 zam yapıldığına dikkat çekerek, “Yüzde 10 indirim yetmez. Elektrik, doğalgaz ve suya yapılan zamlar geri alınmalı” dedi.

21 Ocak 2019 - 14:27

İstanbul Kadıköy’de dün yapılan eylemde konuşan TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, konutlarda kullanılan 230 kw’ye kadar enerji tüketimlerinde yüzde 10 indirim kararının ‘müjde’ olarak lanse edildiğini, ancak bu oranın yeterli olmadığını vurguladı. Elektrik faturalarının yüzde 26’sının vergilerden oluştuğuna da işaret eden Koçal, “Bu vergiler yüzde 1 enerji fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 5 Belediye Tüketim Vergisi, yüzde 18 KDV’den oluşuyor. Lüks ihtiyaç olan pırlantada KDV yokken, temel ihtiyaçlardan biri olan elektrikte KDV’nin yüzde 18 olması ve diğer vergilerle bu oranın yüzde 26’ya çıkması ile vergi adaletini sağlayamayız” ifadelerini kullandı.

Tüketicilerden kayıp kaçak bedeli alınmasını da eleştiren Koçal, “2016’da yapılan yasa değişikliğiyle vatandaşlar kullanmadıkları elektriğin bedelini, üstelik de hırsızların çaldığı elektriğin bedelini ödemek zorunda bırakıldı” diye konuştu.

TÜKODER’in açıklamasında şu talepler yer aldı:

♦ Kayıp kaçak bedeli, sayaç okuma bedeli kaldırılmalı.

♦ Elektrik, doğalgaz ve su faturalarında vergiler kaldırılmalı ya da ekmekte olduğu gibi yüzde 1’e indirilmeli.

♦ Elektrik, doğalgaz, su kamu hizmeti olarak tüketiciye sunulmalı, bu nedenle bu hizmetlerde özelleştirmelerden vazgeçilmeli, kamulaştırmaya dönülmeli. Elektrik dağıtım şirketleri değil, tüketici korunmalı.

♦ Asgari ücretli, emekli olan tüketicilerin elektrik, su, doğalgaz tüketimlerinde indirim uygulanmalı.

♦ Elektrik, doğalgaz, suya yapılan zamlar geri alınmalı, yüzde 10 indirim oranı yükseltilmeli.

Kaynak: birgün.net
Bu haber 1186 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Cumhuriyet Meydanı çocukların gösterileriyle renklendi
Cumhuriyet Meydanı çocukların gösterileriyle renklendi
Aslanoğlu'ndan Meydan Çağrısı ve Valiye Destek
Aslanoğlu'ndan Meydan Çağrısı ve Valiye Destek

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()