Tarım İşçisinin Saat Ücreti 4 lira

Antep’te sarımsak üreticisi, “Elimizde kocaman bir sıfır kalıyor” diyor. Tarlada 11 saat çalışan işçinin saat ücreti ise 4 lira.

15 Haziran 2019 - 09:00

Antep’in Araban ilçesinde beyaz altın olarak nitelendirilen sarımsak hasadı başladı. Yetiştirici büyük umutlar besleyerek ektiği sarımsak hasadından umduğunu bulamazken, sarımsak toplayan işçiler günlük 11 saatlik çalışmanın karşılığında aldıkları yevmiyenin az olmasından yakınıyor. Bir kilo sarımsağın maliyetinin 5 lira olduğunu belirten sarımsak üreticisi Aydın İlci, “Mazot 6-7 lira. Traktörü, sulaması, işçi parası, nakliyesi, bize hiçbir şey kalmıyor” dedi. Asıl mesleğinin inşaatta kalıp ustalığı olduğunu, ancak inşaat sektöründeki krizden kaynaklı sarımsak topladığını aktaran İşçi Ahmet Karataş ise, “Bugünün şartlarında 42 lira ile ne yapabilirsin ki?” diye soruyor.

“Elde var sıfır”

Üretici Aydın İlci, sarımsak ithalatının, yerli sarımsak fiyatını da düşürdüğünü söyledi. Pazarda ve hallerde sarımsağın satış fiyatının 5 liraya kadar düştüğünü söyleyen İlci, “Ülkemizde çiftçilik şu anda ölü durumda. Yaşam zor, hayat pahalı. İşçilik ve çiftçilik para kazandırmıyor artık. Bir evden 3-4 kişi geliyor çalışmaya, geçimini sağlamaya çalışıyor. Bazen buraya çadır kuruyoruz, çadırda kalıyorlar. Bazen de günlük 100 kilometre git gel yapıyoruz. Elimizde kocaman bir sıfır kalıyor” dedi.

İşçinin saati 4 lira

Çok zor koşullarda çalıştıklarını anlatan işçi Ahmet Karataş ise, sabahtan akşama kadar güneşin altında çalışmanın kendilerini çok zorladığını söyledi. Karataş, “Aldığımız para günlük yemeğimize dahi yetmiyor. Günde 11 saat çalışıyoruz. Saati ortalama 4 liraya geliyor. İşçinin değeri diye bir şey yok. Patron kendisini düşünüyor. İnşaatta çalışırken ayda yaklaşık 3 bin 500 lira kazanıyordum. Ama bugün aylık elime geçen para bin 260 liradır. Geçimimizi de sağlayamıyoruz. Bu para ile şu an ki pahalılıkta kimse geçim sağlayamaz. İnşaat işi bulursak gidip çalışacağız ama bulamazsak yine böyle devam edeceğiz. Çünkü mecburuz. Bize verilen paraya para diyemeyiz” diye konuştu.

5 yaşındaki çocuğunu evde bırakıp çalışmaya geldiğini söyleyen işçi Emine Aslan, “Sıcak havada çalışmak daha zor oluyor. Akşam 5’te eve gidiyoruz. Daha dinlenip uykumuzu alamadan tekrar tarlaya geliyoruz. Sarımsak toplama bitince bu defa da pamuk tarlasında çapaya başlayacağım. Yaz boyunca durmak yok. Artık ne kadar çalışabilirsek çalışıp, kış için para biriktireceğiz. Bugün kazandığımız 42 lira ile bir kilo çay bile gelmiyor. Zaten gün boyu yediğimiz içtiğimiz derken 42 liradan geriye pek bir şey kalmıyor” ifadelerini kullandı.

İnşaat krize girdi, tarım işçisi oldu

Tansiyon, kolesterol ve kalp hastalığı olmasına rağmen gelip çalıştığını söyleyen işçi Ayşe Kaya, evin ve çocuklarının ihtiyacını karşılamak için mecburen çalıştığını anlattı. Sabah 06.00’da gelip akşam 17.00’ye kadar çalıştıklarını belirten Kaya, “3 çocuğum var. 3’ü de okuyor. Binbir zorlukla okutuyoruz. Sıcağın altında çalışmam hastalığım olmasından dolayı beni kötü etkiliyor ama mecburum. Eşim inşaatlarda çalışırdı. İnşaatlarda durduğu için o da evde boş oturuyor. Bize verilen para ile marketten birkaç parça eşya dahi gelmiyor. Domatesin, biberin fiyatı bellidir. Geçimimizi zorlukla sağlıyoruz” dedi. 

Kaynak: evrensel.net
Bu haber 568 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()