Srebrenica Acısı Bornova’da Bir Kez Daha Dile Geldi

Başkan Mustafa İduğ: Yaşananları unutmadık, unutturmayacağız.

09 Temmuz 2019 - 10:35

Avrupa’nın ortasında Bosna Hersek’in Srebrenica kentinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman Bornova’da anıldı. ÇamdibiAtatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde Bornova Belediyesi öncülüğünde düzenlenen törende duygusal anlar yaşandı. Katılımcılar ile birlikte anıta kırmızı karanfil bırakan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Srebrenica Katliamı’nın Avrupa Birliği’nin kabul ettiği bir soykırım olduğunu hatırlatarak, “Orada yaşananları unutmadık. Bundan sonra da unutturmayacağız” diye konuştu.

 

1995 yılında yaşanan Srebrenica Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Bornova’da anıldı. Çamdibi Atatürk Parkı’ndaki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde Bornova Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen anma törenine;

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bosna Hersek Fahri Konsolusu Kemal Baysak, Dünya Bosna Hersek Göçmenleri Birliği Başkanı Hasan Sehovic, Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen,  CHP Bornova İlçe Başkanı Asım Güven, İyi Parti Bornova İlçe Başkanı Mustafa Tabak, çok sayıda Balkan derneği ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Duygu dolu anlar

 

Katledilen 8 bin 372 Bosnalı Müslüman anısına saygı duruşunda bulunulan anma töreninde İstiklal Marşı ile Bosna Hersek Ulusal Marşı okundu. Duygu dolu anların yaşandığı törende, Soykırım Anıtı’na kırmızı karanfil bırakıldı. Tören alanında 24 yıl önce yaşanan katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı iki sergi de açıldı. 2011 yılında Marş Mira Barış Yürüyüşü’ne katılan genç sanatçı Öykü Daryürek ile İzmirli Boşnaklar Derneği üyelerinin yaptığı resimler büyük ilgi gördü. Bornova Belediye Başkanı Dr Mustafa İduğ, Öykü Daryürek’e çiçek vererek teşekkür etti.

 

 

 

Dünyanın kabul ettiği bir soykırım

 

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Srebrenica Katliamı’nın Avrupa Birliği’nin kabul ettiği bir soykırım olduğunu hatırlatarak, “Bosna’da 1995 yılında yaşananlar 2007 yılında tescillendi ve tüm dünya bu soykırımı kabul etti. Orada katledilenlerin çoğu kadın ve çocuktu. Biz bu acıyı 24 yıldır içimizde yaşıyoruz. Orada yaşananları unutmadık. Bundan sonra da unutturmayacağız” diye konuştu.

 

Barış ve kardeşlik vurgusu

 

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kendisinin de Balkanlardan göç eden bir ailenin çocuğu olduğuna dikkat çekti. Üsküp’te doğduğunu anlatan Beko, “Bizler orada birlikte barış içinde yaşıyorduk, burada aynı gayret içindeyiz. Asıl amaç özgürlük, demokrasi, eşitlik, barış ve kardeşliktir. Biz aile büyüklerimizden bunu öğrendik. Bölüşürsek tok oluruz. Bölünürsek yok oluruz. Birleşirsek varoluruz. Böylesi acıların yaşanmaması için bunu unutmamalıyız”dedi.

 

Düzenlenen anma etkinliği için Bornova Belediyesi ve Başkan Mustafa İduğ’a teşekkür eden Bosna Hersek Fahri Konsolusu Kemal Baysak, insanların öldürülmediği, savaşların ve soykırımların yaşanmadığı, yaşlıların ve çocukların iyi bakıldığı, gençlerin iyi eğitim aldığı, adaletsizliğin ve hukuksuzluğun olmadığı bir dünya diledi.

 

Aydın Boşnakları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Mergen ise 2018 yılındaki Marş Mira Yürüşüyü sırasında ayak tırnakları kaybettiğini anlatarak, “İşte o zaman Bosnalı Müslümanların yaşadığı acıları çok daha iyi anladım” dedi.

2019/07/2019-07-09-10-38-43.jpg
2019/07/2019-07-09-10-38-47.jpg
Bu haber 1020 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()