Siyaset, Ekonomi Ve İnsan Efes Selçuk’ta Konuşuldu

Efes Selçuk, “Siyaset, Ekonomi ve İnsan” konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı. CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP PM Üyesi Gizem Sayar Özcan ve moderatör olarak Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel katıldı. Ahmet Ferahlı Parkı’nda düzenlenen söyleşi ayrıca CHP il ve ilçe örgütleri üyelerinin ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.

17 Eylül 2021 - 17:20

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “ Geleceğe dair, yarına dair, ekonomiye dair, siyasete dair ama orijininde hep insan olan, insan odaklı bir söyleşi yapacağız.  Siyaset ve ekonominin orijini insan.  Ekonomik de, siyaset de toplum içerisindeki her bireyi ilgilendiren gerçeklikler. O yüzden başlığımızı bu şekilde belirledik.  Biz birlikte çok daha güçlüyüz” diyerek söyleşinin açılışını yaptı.

BÖKE: ÇÖZÜM ÜRETİMİ CANLANDIRMAK VE LİYAKATA DAYALI BİR SİSTEM KURMAK 

Siyasetin ekonomiyi, ekonomin de siyaseti ve her ikisinin de insanı etkilemesini konu alan söyleşide konuşan Böke Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşulların, derin ve ağır bir işsizlikle, hayat pahalılığı, borçluluk ve üretimin ortadan kalmasıyla kendisini gösterdiğinin altını çizdi. Böke “Bugün iş arayan 10 milyon yurttaşımız, ya iş bulamıyor ya da iş arasa dahi bulamayacağına dair derin bir umutsuzluğa hapsolmuş durumda. Bunun sebeplerinden biri üretimin ortadan kalması ve yeterince istihdam alanı yaratılmamış olması.  Buna karşı yapacağımız şey yeniden üretimi canlandıracak adımlar atmak. Bu umutsuzluğu yaratan ikinci koşul da tanışlığın önemli hale geldiği torpil düzenidir. O zaman Türkiye’nin bir liyakat düzenine ihtiyacı olduğu gerçeği ortaya çıkıyor” dedi.

BU TABLO KADER DEĞİL

Türkiye’de istihdam alanı yaratılmamasının sebebinin kaynak sıkıntısı olmadığının altını çizen Böke; “Paranın üretimden yana değil ranttan yana, vatandaştan yana değil yandaştan yana kullanan bir anlayış olduğu için Türkiye’de bu kriz var. Türkiye’nin kaynağı var.  Başka bir siyasi tercih ile üretimin önünü açmak mümkün, istihdam alanları açmak mümkün, başka bir tercih ile Türkiye’deki umutsuzluğu ortadan kaldırmak mümkün. İşte burada siyaset ekonomiyi, ekonomi siyaseti etkiliyor. Siyasi tercihlerle bilerek, isteyerek iktidarın kurmuş olduğu bu düzen kader değil. İşte o siyasi tercihler değişirse düzen değişir, düzen değişirse sonuçlar değişir. Başka bir siyasi tercihle var olan paranın ranta değil üretime, yandaşlığa değil halka harcanmasını sağlarsak bu kriz aşılır. Siyaseti değiştirirsek ekonomik krizi de aşarız” dedi.

ÖZCAN: PARLAMENTER SİSTEM YENİDEN GÜÇLENMELİ

CHP PM Üyesi Gizem Sayar Özcan Siyasetin, ekonominin ve insanın iç içe geçmiş kavramlar olduğunu belirterek; “ Bizim güçlendirilmiş parlamenter sistemi yeniden tesis etmemiz lazım. Çünkü tartışmaların sonucu yine sisteme dayanıyor. Siz devlette liyakati esas almazsanız, eşitlikçi, adaletçi sosyal politikaları güçlendirmezseniz bugün yaşanan krizin aslında tesadüf olmadığını anlayabiliriz. Bizim umutsuz olmaya hakkımız yok. Biz bu ülkede kurtuluş mücadelesini verdik. O dönemde de hiçbir şey kolay değildi. Bunu hep anımsayalım. Umudumuzu hep yeşerteceğiz. Hep birlikte inanırsak biz millet olarak her şeyi başarabiliriz” dedi.

Söyleşi katılımcıların vatandaşların sorularının cevaplandırılmasının ardından son buldu.

Bu haber 455 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Karşıyakalı çocuklar 2. El Pazarı’nda bir araya geldi
Karşıyakalı çocuklar 2. El Pazarı’nda bir araya geldi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()