"RTÜK iktidarı eleştirenlere tahammülsüz"

Evrensel tarafından hazırlanan haberde RTÜK' ün muhalif basına karşı tavrı rakamlar incelendiğinde net şekilde ortaya çıkıyor. iktidara yönelik eleştirel yayın yapan kanallara çoğu program durdurma olmaz üzere 36 ceza verdiği bu dönemde, iktidar medyasına uyarı ve para cezası olmak üzere sadece toplam 3 kez ceza vererek tarafsızlığının da sorgulamasına neden oldu.

18 Mayıs 2020 - 00:31

CHP’li RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, son günlerde tartışmaların odağındaki RTÜK'ün bir buçuk yıl içerisindeki ceza politikasını açıkladı. RTÜK iktidara yönelik eleştirel yayın yapan kanallara çoğu program durdurmak olmaz üzere 36 ceza verdiği bu dönemde, yandaş kanallara uyarı ve para cezası olmak üzere sadece toplam 3 kez ceza verdi.

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, tartışmaların odağındaki RTÜK'ün 1 Ocak 2019 tarih ile 15 Mayıs 2020 tarihleri arasında yapılan Üst Kurul toplantılarında hangi yayıncılara, ne kadar ceza verildiğini ve cezaların içeriklerini raporlaştırdı.

TOPLAM 11 MİLYON PARA CEZASI

Taşcı’nın yaptığı çalışmaya göre, iktidarın politikalarını eleştirebilen Fox TV, Halk TV, Tele 1, KRT'ye bu dönemde toplam 36 ceza kesildi. 28’i idari para cezası olarak uygulanan cezalar sonucunda bu kanallar, 11 milyon ödemek durumunda kaldı. 

Fox TV’de Fatih Portakal ile Ana Haber Bülteni’ne 3, Halk TV’deki Siyaset Kültürü programına 2, Medya Mahallesi’ne 5, Sözüm Var programına 5 kez olmak üzere toplam 12 program durdurma kararına imza atan RTÜK,  KRT’de yayınlanan Haber Merkezi’ne de 2 program durdurma cezası verdi. Tele 1’de yayınlanan Ana Habere 2, Gün Başlıyor programına ise 8 olmak üzere toplam 10 program durdurma cezası verildi. Böylece dört kanaldaki söz konusu programlara toplam  27 kez program durdurma cezası verilmiş oldu.

YANDAŞA SADECE UYARI CEZASI 

Bu bir buçuk yıllık süreçte yandaş televizyon kanalları ATV ve Ülke TV’ye ise en hafif ceza olan birer kez uyarı, TGRT Haber’e ise 1 kez idari para cezasına karar verildi. RTÜK tarafından TV Net, Kanal 7 ve A Haber’e ise bugüne değin herhangi bir ceza ve yaptırım kararı verilmedi. Show TV’ye 4 kez, Kanal D’ye ise 1 kez idari para cezası kesildi.

"RTÜK CEZALARI SOPA GİBİ KULLANIYOR"

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “Bu tablo her şeyi anlatıyor. İsteyen istediği gibi yorumlayabilir. Ama gerçek değişmez” dedi. Hangi yayıncıların kollanıp, kimlerin ensesinde boza pişirildiğinin apaçık ortada olduğunun belirten Taşcı, RTÜK’ün görevinin yayın ilkelerini ihlal edenin kim olduğuna bakmadan denetlemesi olduğunu vurguladı. Ancak RTÜK'ün  cezalandırmayı bir sopa olarak kullandığını ifade eden Taşcı, "İktidarı rahatsız eden kanalları cezayla, program durdurmayla susturabileceğini, hizaya getirebileceğini düşünüyor ve var gücüyle üzerlerine abanıyor. İktidarı eleştirenlerin sesini duyuran televizyon kanallarını cezalandırmayı bir görev sayıyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin kendi deyimiyle bunu 'emir telakki' ediyor" dedi.

Eleştirel yayıncılık yapan kanalların halkın haber alma özgürlüğü için yoğun mücadele verdiğini belirten Taşcı, zaten bu kanalların çoğunun reklam gelirlerinin düşük olduğuna dikkat çekti. RTÜK'ün bu cezalarla yayıncılara büyük ekonomik kayıplar yaşattığını ifade eden Taşcı, "'Cebimde listem hazır. Ailemiz en az 50 kişiyi götürür' diyen Sevda Noyan’ın sözlerinin tek bir sözcüğünün muhalif bir kanalda muhalif kimliğiyle bilinen biri söyleseydi anında cezası kesilirdi” dedi.

"CEZALAR YARGIDAN KAÇIRILIYOR"

Ayrıca son dönemde uygulanan program durdurma cezalarının yönteminde yasadışı yollara başvurulduğu anlatan Taşcı, “Eğer program durdurma cezası verilmişse, yayıncıya en az 15 gün süre verilir. Amaç, yargıya gidip hakkını arama olanağı vermek. Ama son cezaların uygulanmasında, mesainin bitimine dakikalar kala tebligat yapılarak yayıncının yargıya gitmesi engelleniyor. En son örneği Halk TV’ye öğlen tebligat yapıldı, akşamki program durduruldu. Bugüne kadar RTÜK’te görülmemiş bir uygulamadır. Bunun adı düşman hukukudur" diye konuştu.

 

Kaynak: Evrensel
Bu haber 912 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Doç. Dr. Zeynep Altın: 'TTB'yi belli bir alanda sıkıştırmaya çalışan bir anlayış var'
Doç. Dr. Zeynep Altın: 'TTB'yi belli bir alanda sıkıştırmaya...
Efes Selçuk Tarım Politikaları Çalıştayına Ev Sahipliği Yapacak
Efes Selçuk Tarım Politikaları Çalıştayına Ev Sahipliği...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()