Nisan Ayında 390 Milyon Lira Açık Verildi

Fonun gelirleri yüzde 2 işveren primi, yüzde 1 işçi primi ve yüzde 1 devlet katkısı ile faiz gelirlerinden oluşuyor.

07 Haziran 2019 - 13:57

İşsizlik Fonu nisan ayında 390 milyon lira açık verdi. Fon tarihinde ilk kez gelirler, giderlerin altında kaldı. İşverene yapılan ödemeler fonun dengesinin bozulmasında etkili oldu. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Erdoğan Toprak, tarafından hazırlanan “İşsizlik Sigortası Fonu'' konusundaki raporda çarpıcı bilgiler yer aldı.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberinde yer alan rapora göre, bu yıl nisan ayında fonun toplam geliri 3 milyar 90 milyon lira oldu. Gideri ise 3 milyar 480 milyon olarak gerçekleşti. Böylece fon tarihinde ilk kez gelirler, giderlerin altında kaldı. Ay bazında İşsizlik Fonu, 390 milyon lira açık vermiş oldu. İşsizlik Fonu'nun gelirleri yüzde 2 işveren primi, yüzde 1 işçi primi ve yüzde 1 devlet katkısı ile faiz gelirlerinden oluşuyor.

"İşverenlere 1 milyar teşvik ödemesi"

Raporda şu saptamalar da yapıldı:

“Nisan ayında İşsizlik Fonu'nun işçi ve işveren prim geliri 1 milyar 305 milyon lira, faiz geliri 1 milyar 263 milyon lira, devlet katkısı ise 439 milyon lira olarak gerçekleşti. 81 milyon lira da diğer gelir kaydedildi. Fonun nisan ayı giderlerine baktığımızda ise 1 milyar 57 milyon lira işsizlik maaşı ödemesi, 1 milyar 344 milyon lira işverenlere yönelik teşvik ödemesi, 256 milyon lira iş başı eğitim programı ödemesi ve 746 milyon lira de meslek kurslarının ağırlığını oluşturduğu aktif iş gücü programları ödemesi gerçekleşti. Kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu, yarım çalışma ve diğer giderlerin toplamı da 70 milyon lira civarında oldu.”

Raporda, İşsizlik Fonu'nun toplam varlığı 130.2 milyar lira olduğu belirtildi. Fon giderleri, tarihinin en yüksek rakamına ulaşmış durumda. İktidarın fon kaynaklarına el atmasıyla önümüzdeki dönemde açıklar ve kayıplar daha da büyüyebilir” değerlendirmesi yapıldı.

"İşveren verdiğinden fazlasını aldı"

Rapora göre gelir-gider karşılaştırması yapıldığında İşsizlik Fonu'nun aylık bazda ilk kez açık verdi. Bu tablonun asıl nedeni ise işverenlere yönelik teşvik ödemeleri oldu. İşsizlik maaşı ödemeleri hâlâ fon gelirlerinin üçte biri düzeyinde bulunuyor. 2018'de fondan işverenlere ödenen para 12.5 milyar lirayı aştı. Aynı dönemde işverenlerin İşsizlik Fonu'na ödediği prim miktarı ise 9.2 milyar oldu. İşverenler 9.2 milyar liralık prim ödemesi gerçekleştirip 12.5 milyar lira teşvik aldı. Raporda işverenlerin ödediği primlerden daha fazla teşvik almaya 2019 yılında da devam ettiğine işaret edildi.

Kaynak: t24.com.tr
Bu haber 667 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi, Fidan Hollanda'ya gidiyor
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi,...
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e çevirmeyin’
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()