MUĞLA DOĞASI MADENCİLERE KURBAN EDİLEMEZ!

“Madenler için doğamızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.”

29 Temmuz 2019 - 10:02

Madenler için doğamızın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz.” Diyen Milletvekili Erbay açıklamasında: ”Doğal güzelliklerimiz maden sahalarına kurban edilmektedir. Maden sahasının genişletilmek istendiği bölge binlerce yılda oluşan, bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80’e yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan doğa harikası bir bölgedir. Maden alanı için bu muhteşem ekosisteme zarar verilmesine asla izin verilemez. Köyceğiz’in ve Sandras Dağı’nın doğal güzelliklerini torunlarımızın da görmesini ve onların da bu güzellikler içinde büyümesini istiyoruz. Muğla’mızda çevreye duyarlı tüm vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte doğal güzelliklerimizi korumak için mücadele edeceğiz. Yıllardır ormanlarımız yakılmakta ya da madencilik adı altında talan edilmektedir. Eşsiz doğal güzelliklerimiz rant uğruna katledilmektedir. Artık bu yağmaya dur deme vakti gelmiştir. Sandras Dağı’nın binlerce yıl sonucunda oluşan bir ekosisteminin ve doğal güzelliklerinin birilerine rant sağlamak için yok edilmeye çalışıyorlar. Dört yıldır faaliyet gösteren şirket 2.5 hektar olan maden faaliyet alanını 25 hektara çıkarmak için başvuru yapıyor. Burada bir cinlik peşindeler. Çünkü 25 hektarın altında olan maden alanlarında ÇED raporu alma zorunluluğu yok. Buradan da anlaşılıyor ki buradaki işlem doğaya ve çevreye zarar verecek. Herkes bunu biliyor. Birkaç sene sonra şirket tekrar alanı genişletmek isteyecek ve bu şekilde Sandras Dağı’nın bütün doğal güzelliği talan edilecek.
Doğal güzellikler ve su kaynakları yok edilecek
    Sandras Dağı, binlerce yılda oluşan bir ekosisteme sahip. Maden sahasının genişletilmek istendiği bölge binlerce yılda oluşan, bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliği ile 80’e yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan doğa harikası bir bölgedir. Türkiye'nin önemli endemik doğa alanlarından biridir. Ayrıca maden sahasının hemen yanında Gökçeova ve Kartal gölleri bulunmaktadır. Bu göller bölgenin önemli su kaynaklarındandır. Maden sahasının genişletilmesiyle birlikte hem yeraltı hem de yer üstü su kaynakları da yok olacaktır.
Ağaç katliamının önü açılmaktadır
    Son dönemlerde Muğla, tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşamış ve yüzbinlerce ağacını kaybetmiştir. Maden sahası genişletildiği taktirde, şirketin genişletmek istediği 22.5 hektar alandaki binlerce ağaç kesilecektir. Diğer yandan yaban hayat yok olmaktadır. Orman yangınları ve maden çalışmaları nedeniyle ekosistemin parçası olan canlı türleri yerinden olmaktadır. 
Turistik ve kültürel alanlar yok edilecek
    Sandras Dağı, doğal güzellikleriyle hem yaz hem de kış mevsiminde doğaseverlerin ziyaret ettiği, önemli trekking parkurlarından birisidir.  Gökçeova Göleti ve Kartal Gölü arasında trekking, cross-country kayak ve yürüyüş turlarının yapıldığı parkur da artık kullanılamayacaktır. Diğer yandan ülkemizi dünya çapında tanıtmayı ve alternatif spor turizmini geliştirmeyi amaçlayan, bölgenin en önemli bisiklet rotalarından biri olan ve The ECO Trails Projesi kapsamına alınan Ağla-Gökçeova Göleti-Çövenli geçişini içeren K5 -Trans Sandras bisiklet rotası maden alanının genişletilmesiyle ortadan kalkacaktır.  Ayrıca bölgemizde yaşayan birçok farklı kültürden vatandaşımız için kutsal mekan olarak kabul edilen ve her yıl düzenlenen şenliklere birçok insanın katıldığı Çiçek Baba Eren’i kutsal alanı da bu çevre katliamından etkilenecektir.
    CHP’li Erbay; Köyceğiz’deki Sandras Dağı’nda maden arama faaliyeti yapan şirketin maden alanını 2.5 hektardan 25 hektara çıkarmak için başvuru yapması üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlıklarına verdiği soru önergeleri ile konuyu TBMM gündemine taşıdı. 

Bu haber 830 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()