Tüketici Danışmanı Köşesi (TÜKODER İzmir Şubesi 23 Yaşında. ..)


 

    Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Gnl.Mrk.nin 25 Ekim 1990 tarihinde İstanbul’da kurulmuş, 1998 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu yararına çalışan dernek statüsüne alınmıştır. TükoDer, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ve Uluslararası Tüketiciler Örgütü (Consumers İnternational) üyesidir. 41 il veya ilçede şubesi ve yaklaşık 40.000 üyesi olan en büyük tüketici örgütüdür.

Derneğimiz, temel olarak Tüketici Haklarının korunması ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda örgütlenerek tüketici bilincini oluşturmak, evrensel tüketici hakları paralelinde, tüketicilerin kendilerini koruyabilecek bilinç düzeyine gelmesi için çalışmalar yapmaktadır. TükoDer, sadece tüketici sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapar. Kampanyalar düzenler, davalar açar, tüketicilerin ekonomik, demokratik hak ve talepleri konularında kamuoyu oluşturur. TükoDer’in temel ilkeleri ise şunlardır. Ticari kuruluşlardan bağış kabul etmez, yayın organlarından reklam ve ilan almaz, siyasi ve ticari hiçbir bağımlılığı olmayan, üyelerinin ve tüketicilerin gönüllü katkı ve yardımlarıyla çalışmalar yürüten, BAĞIMSIZ BİR TÜKETİCİ ÖRGÜTÜDÜR.  

 

TÜKODER İZMİR ŞUBESİ 23. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR…

TükoDer İzmir Şubesi; 18 Mayıs 1995 tarihinde kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Kuruluşunu müteakip yapılan ilk genel kurulda seçilen Handan Mermut başkanlığında çalışmalara başlamış, sonraki yıllarda, Gülçin Tonguç başkanlığında faaliyetlerini sürdürmüş ve halen Cevdet Uçan başkanlığında İzmir’li tüketicilerin sorunlarının çözümüne yardımcı olmakta ve haklarının korunması için çalışmalar yapmaktadır. Sıfırdan başlayıp, bugün için 1.055 üyeye sahip olan derneğimiz, 23 yıllık tüketici hakları konusundaki deneyimi ile okullarda genç tüketicilere konferanslar vermekte, belediyeler, diğer dernekler ve muhtarlarla işbirliği içerisinde, tüketicilerin yerleşim yerlerine yakın tahsis edilen salonlarda tüketici hakları konusunda bilgilendirme toplantıları yapmaktadır. İzmir’de il ve tüm ilçelerde ki Tüketici Hakem Heyetlerinde tüketicilerimizi temsilen yer almaktadır. Derneğimiz, görsel ve yazılı basında, tüketici yasası ve evrensel tüketici hakları veya genelde tüketicilerimizi ilgilendiren konularda bilgilendirme amaçlı programlara katılmaktadır.

 

TÜRKİYE’DE TÜKETİCİ YASASI YOKKEN TÜKODER VARDI…

Ülkemizde, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK)’un 1995 yılında yürürlüğe girdiği, 2003 yılında 4822 sayılı Kanun ile Tüketici Yasasında yapılan değişiklikler hatırlanacak olursa, TükoDer 1985 yılında BM tarafından kabul edilen evrensel tüketici hakları paralelinde 1990 yılından itibaren tüketicilerin yanında yer almış ve tüketici sorunlarının çözümünün yanı sıra, tüketici haklarının yasalaşmasında önemli roller üstlenmiştir. Tüketici olarak haklarımızın korunması konusunda yetersiz olduğuna inandığımız gerek 4077, gerekse 6502 sayılı TKHK ve tüketiciyi ilgilendiren diğer mevzuat doğrultusunda 23 yıldır; ayıplı mal ve hizmetler, finansal tüketici sorunları, mesafeli ya da kapıdan satışlar, abonelik sözleşmeleri, taksitli satışlar, satış sonrası servis ve hizmetler, garanti kapsamındaki tüketici sorunları ile devre tatil ve devre mülk konularında mağduriyete uğrayan onbinlerce İzmir’li için çare üreten TükoDer, tüketicilerin haklarına kavuşmasına aracılık etmiştir.

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE GÖNÜLLÜLÜK…

Sivil Toplum Örgütleri (STÖ); bireylerin belli konularda, belli bir toplumsal hizmeti üretmek için bir araya gelmeleri, küçük, küçük kamusal alan oluşturmaları ve o alanda hizmet üretmek için gerekli siyasi iradeyi oluşturmalıdır. Parasal kaynaklarıyla, yaratıcı düşünceleriyle, zaman ve emeği bir araya koyarak, toplumsal ilişki ağlarından yararlanarak, Demokratik olarak oluşmuş örgütlerdir. Sivil Toplum Örgütleri devlet ve vatandaş arasında köprü görevi kurar böylece toplumsal istek ve düşünceler siyasi iktidara iletilir. Gönüllülük veya gönüllü kişi içinde bulunduğu her hangi bir toplumda, her hangi bir çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir. Ailesinin değil, ailesi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya toplum menfaatlerine olduğunu düşünerek hedef belirlemek ve o hedefe ulaşmak için çabalamak, kısacası bir kuruluş içerisinde maddi çıkar beklemeden toplumsal çıkar için o kurumun gönüllüsü olarak çalışmaktır. Gönüllü kuruluşlar çağdaş toplumların Demokrasi ve devlet anlayışlarından ortaya çıkmıştır. STK yöneticilerinin de çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla içerisindeki yönetimle ilgili kararların alınmasına aktif katılımcılığı ön plana çıkarılmasına öncülük etmelidir.

Bu bağlamda; gönüllülük esasına dayalı olarak Yönetim ve Denetim Kurulları ile üyelerinin yer aldığı bütünlüklü bir yapı içerisinde tüketici hakları konusunda kamusal alan oluşturmak amacını güden TükoDer’in kapısı 18 yaşını tamamlamış her yurttaşa açıktır. İsteyenler Derneğimize üye olabilir, dernek organlarında görev alabilir, sosyal sorumluluk projelerinde rol üstlenebilirler.

 

TÜKODER İZMİR ŞUBESİ, SİZLERİ ÜYE OLMAYA BEKLİYOR!!!

Halen Başkan Cevdet Uçan, Başkan Yardımcısı Av.Ali İhsan Arıcan, Başkan Yardımcısı E.Tamer Gören, Şube Sekreteri Leyla Demir, Ynt.Krl.Üyeleri Nurten Hızlı ve Fatma Sırmalı ile Şirin Tanay’dan oluşan Yönetim Kurulu Üyeleri ile faaliyetlerini sürdüren TükoDer İzmir Şubesi; var olan toplumsal bir soruna çözüm bulmak ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek, sahip olduğu bilgi ve becerileri tüketiciler ve tüketici örgütleri ile paylaşmak isteyen, tek başına yapamadıklarını örgütlü olarak başarabilecek olan İzmir’li tüketicileri üye olmaya çağırıyor. Bugün dünden daha güçlüyüz ve haklı bir gurur yaşıyoruz. Gücümüze güç katmak, haklı gururumuzu paylaşmak istiyoruz.

 

TÜKENMEDEN TÜKETMEK DİLEĞİYLE!!!

 

 

İletişim için:

Salı-Çarşamba-Cuma günleri 10.30:16.30 saatleri arasında 4454487-4456700 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

[email protected] e-posta adresine yazabilirsiniz.

Facebook grup : TükoDer Bilgi Platformu (İzmir)

859 Sk. Saray İş Hanı No:5/A Blok Kat:2 Daire No:207 Konak/İzmir