Kristal Çocuklar


Yeni Dünyaya doğanlar. Bir başka değişle tabletlere,telefonlara,oyun konsollarına doğanlar. Teknoloji o kadar hızlı ilerledi ki, tuşlu cep telefonlarından, ekranları mıncıklamaya geçişimiz çok hızlı oldu. Bu gerçeğe inanın. Bu kadar kısa sürede müthiş ilerleyen teknoloji bizi nerelere sürükleyecek. Çocuklarımızın hayatını ne kadar değiştirecek? Gelecekte nasıl meslekler için çocuklarımızı hazırlamalıyız? Teknolojik hız veya herşeyin bu kadar çok dijitalleşmesi iyi mi?

Bu soruların cevabı sizin teknolojiyi anlama-kavrama-uygulama davranışınıza bakar.  Çocuğunuzun 'Mine Craft'  oynadığını düşünelim. (tam Türkçesini bilemiyorum ancak sanal bir Dünya ve siz burada Ev'ler vb. inşa edebiliyorsunuz. Değişik oyun modlarına göre Zombilerden kaçacak barınaklar inşa da edebiliyorsunuz.) Bu oyunu çocuğunuza her mod da oynatabilirsiniz.  Ancak ben sadece tasarım-geliştirme modunda oynatmaya çalışıyorum. Hayal ettiği evi yapmasını izliyorum.  Ve her izlediğimde gördüğüm ise geleceğin mimarlarının bu evleri hayal edenler olacağına inanıyorum.

Bir başka durum ise çocuklarımızı ders çalıştırmaya yönlendirmek.  O kadar dikkatini dağıtabilecek ve cazip ürünler var ki etrafinda?  Ders çalışmak en son tercih olabiliyor.
Bu durumu da Teknolojiye göre güncellememiz gerekiyor.  Çocuklarımızı , online eğitim programlarına yönlendiriyoruz.  Bilgisayar ile ders çalışmayı birleştiriyoruz.  Bu online eğitim programları ile iş yerimizden bile çocuğumuza yapmasını istediğimiz ders içeriklerini belirliyoruz, çocuğumuz evde bilgisayarını açtığında Anne veya Babasından gelmiş olan ödevlere oyun şeklinde başlayıp ,bitiriyor. Ders sonuç raporu da Anne veya Baba ya anında iletiliyor. Buralarda öğrenecek,sevecek,eğitimi bile bu oyun şeklinde olacak diyorum kendi kendime.

Doğa - tabiat ,aslında teknolojinin de temelini oluşturur.  Neden böyle sert bir geçiş yaptık ? : ) Çünkü çocuğunuzla tabiatı,doğayı incelemezseniz, onun ufkunu açamazsınız. Tekniği, mükemmelliği, yaşatmanın önemini anlatamazsınız.  Elinde oynadığı Drone'un ( Oyuncak-Insansız Hava aracı) nereden esinlenildiğini vb. ..Yani Tabiat ve Teknoloji  iç- içedir. Birbirine bakar, biri olmadan diğeri olamaz.

Peki biz ne yapmalıyız?

Amaç çocukları teknolojinin esiri değil hükümdarı yapmak. Eğitimini gerçekleştirebilmek için önce bizim teknolojiye hakim olmamız gerekli.
Pazar günü Türkiye de ilk kez oy kullanacak çocuklar ,internetsizliğin ne olduğunu bilmeden yetişen ilk nesil.
Bizim yaş grubumuz ise 30-45 yaş arası ebeveynler ;  teknolojisiz hayatla yeni çağı aynı anda yaşayabilmiş son nesil.

Bizim yetiştirdiğimiz çocuklar vicdan ve sağ duyu denilen unsurları çocuklarına öğretecek son nesil.

Tehlikeli bir şekilde yapay zeka geliyor ve insanoğlu ile makineler arasındaki sert geçişi kontrol altına alabilecek son nesli yetiştiriyoruz.  Teknoloji ile hayatı en doğru şekilde birleştirmenin yollarını bulmalı, Kristal çocuklarımıza yol gösterici olmalıyız.

 

Evren Mahir Bal