Laiklik İlkesine Anayasa’da Yer Verilmesinin 82. Yıldönümü

10 Nisan 1928 tarihinde 1924 Anayasası’nda yapılan değişiklikle devletin bütün dinlere eşit mesafede olmasının sağlanması gerekçesiyle “devletin dini İslamdır” ibaresi kaldırılarak laik hukuk devleti yolunda ilk adım atılmıştı.

04 Şubat 2019 - 11:08

82 yıl önce 5 Şubat günü Anayasada yapılan değişiklikle yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

Laiklik,  din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke olmasının yanında, aynı zamanda olaylara akılcı ve bilimsel açıdan bakan, ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimidir.

Eğitimde, yönetimde, hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması, barış içinde birlikte yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenintemelidir.

Ancak, son yıllarda laik cumhuriyetimizde yaşam biçimi her alanda adeta dine referanslı hale getirildi.

Laiklik İlkesi Kadın Haklarının Güvencesi

Hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, aynı zamanda kadın haklarının da güvencesidir.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği olarak, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler dikkate alındığındalaikliği zedeleyecek girişimlerin ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geriye götüreceği konusunda kamuoyunu uyarmak ve laikliği her zamandan fazla özenle korumaya ihtiyaç olduğunu paylaşmak istiyoruz.

Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin, ülkemizde hukuk birliğinin, demokrasinin, kadın erkek eşitliğinin temeli olan laiklik ilkesini korumak için mücadeleye devam..

Nazan Moroğlu

İKKB Koordinatörü

Bu haber 1794 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
 Sakız ağacı fidanları toprakla buluştu
Sakız ağacı fidanları toprakla buluştu

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()