KESİAD’dan kuraklık uyarısı

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD), kuraklık konusunda açıklama yaparak susuzluk felaketine dikkat çekti.

24 Ocak 2021 - 12:27

Küresel bazda bir kuraklıkla karşı karşıya olduğumuzu hatırlatan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak, “Su sorunu çağımızın en temel problemi olma konusunda en büyük aday. Türkiye olarak nasıl ki ‘deprem birinci önceliğimiz olmalı’ diyorsak, suyu da kuraklığı da acil olarak gündeme taşımamız gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin Akdeniz iklimine sahip bir ülke olduğunu ancak küresel ısınma sebebiyle son yıllarda yarı kurak iklime doğru yol aldığını vurgulayan KESİAD Başkanı Kaynak, “Yarı kurak iklimde bahar ayları en fazla bir aydır. Yazlar son derece sıcak ve kurak geçerken kışlar da az yağışlı ve ılıman olur. Özellikle bu sene yaşadığımız iklim, tam da bu tanımlamalara uyuyor. Kuraklık artık kapımızda değil evimizin içinde” dedi.

“Su kaynaklarımızı özenle korumalıyız”

Küresel ısınmanın küresel sera gazı salınımı, asfalt ve beton yoğunluklu şehirleşmeye bağlı olarak atmosferin su yapısının bozulmasıyla oluştuğuna vurgu yapan KESİAD Başkanı Kaynak, “Görünen o ki kuraklık sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu. Ancak bu umursamazlığın değil bilakis daha dikkatli davranmamızın gerekçesi olmalı. Su önümüzdeki dönemin en değerli kaynağı olacak ve bugünden su kaynaklarımızı özenle korumamız gerekiyor” dedi.

Seferberlik olmalı

Su tüketimi konusunda düzenlemelerin hızla yapılması gerektiğini ifade eden Kaynak, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyük ölçekte alınacak önlemlerin yanında kişisel kullanıma yönelik önlemler ve özendirici tedbirler artık gündeme gelmeli. Tarımda damlama sistemi artık olmazsa olmaz bir konu. Şebekelerde su kaybı da çok büyük boyutta, bunlar da hızla giderilmeli, değerli su boşa akmamalı. Ayrıca evsel su kullanımında tasarruflu tuvalet rezervuarı, elde yıkamaya kıyasla daha az su tüketen bulaşık makinesi gibi suyu gözeten kullanım şekillerinin özendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı, araba, halı yıkama gibi yoğun su tüketen kullanımlara yönelik kısıtlayıcı düzenlemeler getirilmeli. Kuraklıkla mücadele için topyekün bir seferberlik haline geçmemiz artık kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkmış vaziyette. Önlem almazsak yarın çok geç kalmış olacağız”

 

Bu haber 541 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()