Karşıyaka’da Aşure Buluşması

Karşıyaka Belediyesi’nin geleneksel Aşure Günü etkinliği, Bahçelievler Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde yoğun katılımla gerçekleşti.

12 Ağustos 2022 - 10:00

Prof. Dr. Halil Çivi’nin “Aşure Günü’nün Anlamı” konulu söyleşisiyle başlayan etkinlik, duaların okunması ve aşure kazanının karılmasıyla devam etti. Ardından, bağlama sanatçısı Servet Bal türküler seslendirdi. Birlik, beraberlik ve dayanışma mesajlarının verildiği buluşmada üç bin kişiye aşure dağıtıldı.

 

“HERKES SAYGIYI HAK EDER”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, etkinlikte yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Biz bir sivil toplum kuruluşları yerleşkesi oluştururken bir araya gelelim, hep birlikte olalım, konuşalım, birleşelim, ortak hareket etmeyi öğrenelim diye düşündük. Ne mutlu bana ki bu amaca eriştiğimizi gösteren örneklerden birini bugün sizlerle birlikte burada yaşıyoruz. Biz ‘Yaratılanı severim, yaratandan ötürü’ diyen Yunus Emre’nin doğduğu ve yaşadığı toprakların bugünkü emanetçileri olarak, Hacı Bektaş Veli gibi, Mevlana gibi yine bu toprakların yetiştirdiği inanç insanlarının mirasçıları olarak, onların anlatmaya çalıştığı insan sevgisini, yaşayan her canlıya duyulması gereken saygıyı, herkesi inancıyla kabul etmeyi anlaması gereken insanlarız. Bu mirası taşıyabilmek lazım. Herkes inancıyla, siyasi düşüncesiyle saygıyı hak eder. Bizler yaşamımızda bunu ilke edinmek zorundayız. Bugün burada Hz. Hüseyin’in Yezid’e canı pahasına biat etmeyişine sahip çıkmak zorundayız. Onunla birlikte canını veren herkesin anısına saygıyla yaklaşmak zorundayız. Bugün buraya gelerek bu saygıyı gösteren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Matem günlerinde bu inancı taşıyan herkesin oruçlarının, ibadetlerinin kabul olmasını yürekten diliyorum. Hepimizin duaları kabul olsun. Bugün burada hep birlikte kardığımız aşurenin ülkemize ve milletimize bereket, iyilik ve barış getirmesini diliyorum.”

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu da “İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde hepinizin bildiği, bilmeyenlerin de bu kürsüden duymaya ihtiyacı olduğu gibi, biz Meclis olarak Başkanımız Tunç Soyer’in de iradesiyle Cemevlerini ibadethane saydık ve bunu kayda geçirdik. Sadece orada kalmadık, yaptığımız Cemevleri ve Alevi Kültür Derneklerini işin ehline, kendilerine teslim etmek üzerine de o iradeyi başlattık ve teslim ediyoruz” diye konuştu.

 

DİK DURUŞUN SİMGESİ

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Karşıyaka Şube Başkanı, Zübeyde Hanım Alevi Bektaş Kültürü Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Zihni Çabuk “Bizler hünkarın dediği gibi tüm topluma insanlara baktığımız gibi doğada olan tüm canlara bir nazarla bakarız. Alevi Bektaşi Kızılbaşlar var olduğundan beri hiç kimseyi incitmemiştir. Aşure ayı, yas, matem ayı empati yaparak zalime boyun eğmemeyi, biat etmemeyi ve dik duruşun simgesini Alevi Bektaşi Kızılbaşlar olarak yaşamaya çalışıyoruz. Ama ne yazık ki daha Muharrem’in birinci günü Ankara’da Cemevlerine saldırıldı. Daha sonra İstanbul’da bir Cemevi başkanı yolu kesilerek darp edildi. İlk değil bu son da olmayacak ama yıldıramayacaklar. Çünkü Alevi Bektaşi Kızılbaşlar incinsen de incitme diyen hünkarın sözüne biat etmişlerdir. Canlar, aşurenin kaynadığı kazan bizim için bir dünyadır ve onun içinde bulunan tüm malzemelerde yeryüzündeki tüm varlıkların temsilidir. Nasıl onlar bir araya gelip bize haz veriyorlarsa, biz yeryüzündeki insanlar da, doğadaki canlılarla aynı tadı yapabilmeliyiz. Aynı hoşgörü ile kaynaşıp bu dünyanın nimetlerinden yararlanabilmeliyiz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Karşıyaka Belediye Meclisi Üyesi Hayati Doğan da buluşmada konuşma yaptı ve dua okuttu.

Bu haber 272 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()