İzmir Sağlık Platformu: Sorunlarımıza acil çözüm bekliyoruz

İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin sorunlarının biran önce çözülmesini talep ederek, çalışma koşullarının bilimsel verilere göre olması gerektiğini söyledi.

28 Ekim 2020 - 07:47

İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin sorunlarını ve taleplerini basın açıklaması ile duyurarak acil çözüm bekledikleri hususları dile getirdi. EVRENSEL' in haberine göre, İzmir Tabip Odasında yapılan basın açıklamasını Diş Hekimleri Başkanı Yaman Yamangil okudu.

"Giderek uzayan ve ağırlaşan pandemi süreci, sağlık çalışanları için uzun yıllardır biriken, ötelenen, iktidar ve sağlık bakanlığı tarafından görmezden gelinen sorunların daha da belirginleştiği ve açığa çıktığı bir aşamaya geldi" diye konuşan Yamangil aynı zamanda sağlık çalışanlarının itibarının zedelendiğini ve her gün başka bir saldırıya maruz kaldıklarını ifade etti.

Sağlık çalışanlarının böyle dönemde seslerini duyurmakta zorlandığını söyleyen Yamangil, "Sonu görünmeyen ve başa çıkılamaz bir boyuta ulaşmış olan iş yükü altında, tükenme noktasına gelen sağlık çalışanlarının emeklilik ya da istifa sayısındaki artış dikkat çekici boyutlardadır. Son açıklamalarda yaklaşık 40 bin sağlık çalışanının Kovid-19 hastalığına yakalandığı, 100’ü aşkın sağlık çalışanının hayatını kaybettiği ifade edilmiştir" dedi.

'ÇALIŞMA KOŞULLARI BİLİMSEL VERİLERE GÖRE OLMALI'

Yamangil, İzmir Sağlık Platformu olarak acilen çözüm bekledikleri hususları şöyle sıraladı:

  • Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, çalışma ortamları, çalışma saatleri gerçekçi ve bilimsel verilere uygun olarak organize edilmelidir. Zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarına psikolojik destek sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının korunması için tüm tedbirler alınmalıdır. Standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman yeterli miktarda ve düzenli olarak sağlanmalıdır.
  • Yüksek risk altında bulunan sağlık çalışanları, covid-19 açısından ivedi ve öncelikli olarak düzenli tarama programına alınmalıdırlar. PCR test pozitifliğinin düşük duyarlılığı dikkate alınarak sağlık çalışanları, hem semptom takibi, hem PCR hem de antikor taraması ile sürekli izlenmelidir.
  • Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı aile bireylerine bulaştırma endişesini her gün taşıyarak çalışmak durumunda kalan sağlık çalışanlarının, ulaşım, barınma, kreş gibi sorunlarının çözümü sağlanmalıdır.
  • Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, bu hastalığa bağlı oluşabilecek zararlar sebebiyle tüm sağlık emekçilerinin korunması , sadece hukuki değil aynı zamanda etik bir zorunluluktur.
  • Sağlık çalışanları için kamuoyu önünde açıklanan pandemi ek ödemelerinin kapsayıcı, net ve adil olmaması sebebiyle iş barışını bozacağı unutulmamalıdır. Performansa dayalı geçici ve adil olmayan ek ödemeler yerine emekliliğe de yansıyacak şekilde, evrensel standartlara uygun, insan onuruna yaraşır, adil ve yeterli ücret ilkesi benimsenmelidir.
  • Pandemi koşullarında devam eden sağlıkta şiddet olguları için, yöneticiler öncelikle özendirici tutumlardan vazgeçmekle başlayarak gerekli önlemleri almalı, sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamalıdır.

'MADDİ VE MANEVİ DESTEĞİ SÖZDE DEĞİL FİİLİ İSTİYORUZ'

Son olarak sağlık çalışanlarının korunmaması ile toplumun korunamayacağını söyleyen Yamangil, "Pandemiye karşı en ön saflarında mücadeleyi yürüten sağlık çalışanları, maddi ve manevi desteği, sözde değil fiilen ve sürekliliği sağlayarak gösteren bir sağlık yönetimi istiyor" dedi. Ayrıca İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı bundan sonra platform olarak birlikte hareket edeceklerini duyurdu. 

Kaynak: Evrensel
Bu haber 3393 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e çevirmeyin’
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e...
Ebrar Sitesi davası: Tutuklama talebi reddedildi, duruşma ertelendi
Ebrar Sitesi davası: Tutuklama talebi reddedildi, duruşma ertelendi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()