İzmir'in yüzde 53,9'u aşılandı

Yürütülen Kovid-19 aşılama çalışmalarını değerlendiren İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Burak Öztop, İzmir’de şu ana nüfusun yüzde 53,9’unun aşılandığını söyledi. Günlük aşı kapasitelerinin 98 bin olduğunu belirten Öztop, istenirse bu sayıyı 140 bine çıkarabileceklerini dile getirdi

15 Haziran 2021 - 19:22

Yenibakış'tan Sercan Özipekçi'nin haberine göre İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Burak Öztop, pandemi süreci ve İzmir’de yürütülen Kovid-19 aşılama oranları hakkında basın toplantısı düzenledi. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Öztop, 15 Mart 2020’de İzmir’de ilk vaka görüldüğünden beri yoğun bir süreç yaşadıklarını belirterek, “Süreci ilk günden itibaren 15 Mart akşamı kurduğumuz kriz masamızda 7/24 takip ettik. Bunu yaparken PCR, en önemli koşullarda biriydi. Şu anda 11 laboratuvar ile kamuda hizmet vermekteyiz. Kamu dışına 20’nin üzerinde laboratuvarımız bulunuyor. Bizim için sağlık adına testlerin sayısından çok testlerin pozitiflik oranları daha önemli ve bunu ne kadar sürede yaptığımız önemli. Başta bu süreler 24 saati bulurken şu anda Türkiye’de de İzmir’de de ortalama 4 saatte 1 kişiye biz sonucunu verebiliyoruz” dedi. Öztop, ayrıca filyasyon çalışmalarına dikkat çekerek, “İlk günden itibaren 24 saatte bulunan filyasyon süreleri şu anda Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de ortalama 4 saatin altına inerek polikliniğe başvuran bir kişinin yaklaşık 8 ile 10 saat sonra testinin pozitiflik sonucu alıp arkasından da ilacını evine ulaştırdığımız bir süreç yaşıyoruz. İzmir’de 800 filyasyon ekibi kurduk ve 800 filyasyon ekibini 150 araçla destekleyerek sabah 8’den gece 12’ye kadar insanların evine gidilebilecek süreyi gözeterek hızlı bir şekilde hizmet verdik” dedi.

“Yoğun bakımlar yüzde 80’i geçmedi”

İzmir’de servis ve yoğun bakım yataklarının sayısını artırmalarındaki ana sebeplerden birisinin Kovid dışı vakalara da hizmet edebilmek olduğuna değinen Öztop, “Bu süreçte de açtığımız yoğun bakımlar hiçbir zaman yüzde 80 üstü doluluğa ulaşmadı. İzmir’de 12 saatlik yoğun bakım, acil bekleme süreçlerini aşmadan devam ettik” dedi. Öte yandan Öztop, İzmir’in haftalık açıklanan 100 bin nüfusta vaka oranına dikkat çekerek “İzmir 100 binde nüfusa oranla Türkiye sıralamasında 61’inci sırada” dedi.

“Günde 140 bin kişi aşılayabiliriz”

İzmir’de nüfusun yüzde 53,9’unun aşılandığını dile getiren Öztop, “Sadece İzmir’de aşılamadaki hedef nüfus grubu 1 milyon 200 bin. Şu anda son iki haftada açıklanan grupla beraber İzmir’in 4 milyon 394 bin olan TÜİK nüfusunun 2 milyon 663 bin kişisine aşı tanımlandı. Son 1 milyon 200 bin de son iki haftada aşı olmak üzere. Biz bu tanımlanan nüfusa toplamda 2 milyon 368 bin 945 doz aşı yaptık. Bunlardan 1 milyon 402 bin 708’i birinci doz olmak üzere geri kalanı da ikinci doz aşıyı oldu” dedi. Öztop, ayrıca günlük aşılama oranının 60- 64 bin kadar olduğunu belirterek, “Pandemi olmadığı dönemde İzmir’de günlük 60 bin kişiye hizmet verirken, aşılamayla birlikte 60 bin kişiye ek olarak 64 bin kişiye de aşı hizmeti vereceğiz” diye konuştu. İzmir’de günlük aşı kapasitelerinin 98 bin olduğunu söyleyen Öztop, istenmesi halinde bu sayıyı 140 bine de çıkarabileceklerini ifade etti.

“Zayi oranı 20’de 1”

Aşılarda, randevulara gelinmemesinden kaynaklı israf olup olmadığıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Öztop, “Kovid’den önce de bizim belli bir kriterimiz vardı. Aşılama oranları ve aşı zayi oranlarımız vardı. Şu anda Kovid sürecindeki aşı zayi oranımız normal süreçte beklediğimiz aşı zayi oranlarının 20’de 1’i civarında. Bu süreçte de özellikle BioNTech aşısının bir flakonunda 6 doz olması ve 6 kişiye aynı anda yapılması zayi oranlarını artıracağı yönünde bizi de korkutmuştu. Ama bu süreçte hem sağlık çalışanlarımızın tedbirli hareketleri hem de halkımızın aşı randevularına gösterdiği riayet sonrasında çok az oranda zayimiz oldu” ifadelerini kullandı. 

Bu haber 346 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Cumhuriyet Meydanı çocukların gösterileriyle renklendi
Cumhuriyet Meydanı çocukların gösterileriyle renklendi
Başkan Tugay CHP'nin 23 Nisan törenine katıldı
Başkan Tugay CHP'nin 23 Nisan törenine katıldı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()