İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden, çok önemli uyarı: Son tarih 11 Ocak!

İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele kapsamında çıkardığı genelge uyarınca, HES Kodu tanımlaması yapılmayan İzmirim Kartların, 11 Ocak’tan itibaren toplu ulaşıma kapatılması kararı aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için, kullandıkları İzmirim Kartlara HES kodlarını mutlaka tanımlaması çağrısı yaptı.

31 Aralık 2020 - 12:04

İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele kapsamında çıkardığı genelge uyarınca, şehir içi toplu ulaşımda kullanılan elektronik kartlara kişisel HES kodlarının tanımlanması işlemleri sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 30 Ekim’den bu yana, İzmirim Kartları ile HES kodlarının eşleştirilmesi yönünde çağrılarını yineliyor. Geçen iki ayda, tüm duyurulara rağmen, aktif kullanılan hamiline İzmirim Kartların yaklaşık yüzde 32’sine HES Kodu tanımlaması yapıldı. Son olarak İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu, 11 Ocak’a kadar HES Kodu tanımlanmayan İzmirim Kartların, toplu ulaşıma kapatılması yönünde karar aldı.

 

Eşleştirme nasıl yapılıyor?

ESHOT Genel Müdürlüğü, vatandaşların, HES kodlarını ve TC kimlik numaralarını, kullandıkları İzmirim Kart ile eşleştirebilmesi için özel bir internet sitesi oluşturdu. “hes.eshot.gov.tr” adresli sitede, yalnızca bir İzmirim Kart için eşleştirme yapılabiliyor. Kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) ya da hamiline tüm İzmirim Kartların, kişisel HES kodları ile eşleştirilmesi gerekiyor. Kullanımı oldukça kolay tasarlanan sitede, istenen bilgileri girilerek kayıt yaptırılabiliyor. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, metro istasyonlarında, vapur iskelelerinde, çeşitli hizmet binalarında ve sosyal tesislerde bulunan dijital bilgilendirme kiosklarında da eşleştirme işlemi yapılıyor.

 

Yardım masaları da oluşturuldu

Öte yandan, internet imkânı olmayan ya da işlemi dijital mecralarda yapamayanlar için Bornova, Halkapınar, Çankaya, Konak, Üçyol, Göztepe ve Fahrettin Altay metro istasyonlarında; Havalimanı, ESBAŞ, Şirinyer, Hilal, Halkapınar, Alsancak, Salhane, Karşıyaka, Demirköprü ve Çiğli İZBAN istasyonlarında; Karşıyaka, Konak ve Bostanlı vapur iskelelerinde; Konak Bahri Baba Aktarma Merkezinde yardım masaları oluşturuldu. Buralarda görev yapan bilgisayarlı personel, vatandaşlara yüz yüze hizmet veriyor ve HES kodlarını İzmirim Kartları ile eşleştiriyor.

 

65 yaş üstüne ve engellilere “son tarih” yok

Toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olanların da pandemiyle mücadele kararları kapsamında fotoğraflı İzmirim Kart çıkarması ve HES kodlarını eşleştirmesi gerekiyor. Ancak 11 Ocak 2021, 65 yaş üstü ile engelliler için ‘son tarih’ değil. Çünkü 65 yaş üstündekilerin toplu ulaşım araçlarından yararlanması, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yasaklanmış durumda. Engelli vatandaşların ise raporlarını ibraz etme zorunluluğu nedeniyle kart ünitelerine şahsen başvuru yapmaları gerekiyor. Ağır zihinsel ve fiziksel engellilerin ve 18 yaşından küçük engelli vatandaşların başvuru işlemlerini, anne/babaları ya da vasileri yapabiliyor. Kart üniteleri, başvuru sahiplerine fotoğraflı İzmirim Kartlarını birkaç dakika içinde hazırlayıp veriyor. 65 yaş üstü vatandaşlar ise kart başvurularını hem www.izmirimkart.com.tr adresinden hem de şahsen yapabiliyor. Ardından fotoğraflı İzmirim Kartlarını; Konak, Bostanlı İskele, Fahrettin Altay ve Bornova Metro’daki kart merkezlerinden alabiliyor. 65 yaş üstü ile engelli vatandaşlara, İzmirim Kartları ücretsiz veriliyor.

 

Çevre ilçelerde kart başvurusu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, metropol dışındaki ilçelerde; 65 yaş üstü, engelli, 60 yaş, öğrenci ve öğretmen kartı başvurularının “yerinde alınabilmesi” için ise yerel hizmet birimlerini görevlendirdi. www.izmirimkart.com.tr internet adresinden 65 yaş, 60 yaş, öğrenci ve öğretmen kartı başvuruları yapanlar; kartlarını yerel hizmet birimlerinden alabilecek. İnternet üzerinden başvurusu alınamayan yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlar ise istenen belgelerle birlikte (engelli raporu aslı veya aslı gibidir onaylı bir sureti, bir adet biyometrik fotoğraf ve kimlik) yerel hizmet birimlerine başvurabilecek. Vatandaşlar, kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) İzmirim Kartlarını, kent merkezine gelmelerine gerek kalmadan yerel hizmet birimlerinden alabilecek.

 

Biniş bilgileri bakanlığa

İzmir Büyükşehir Belediyesi, pandemiyle mücadele çalışmaları kapsamında 30 Ekim’den bu yana İzmirim Kart biniş bilgilerini her gün T.C. Sağlık Bakanlığı ile paylaşıyor. Aktif kullanılan İzmirim Kartların, HES kodlarıyla eşleştirilmesi sonrasında kentte toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler elektronik takip altına alınmış olacak. Böylece hasta ya da temaslı kişilerin, toplu ulaşım araçlarını kullanmasının önüne geçilecek. Bakanlık, karantinada olması gerekirken, toplu ulaşımı kullanan hastaların ya da temaslı kişilerin tespitini yaparak cezai işlem başlatacak.

Bu haber 599 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()