İzkender ‘den Afet Alanında Bulunan Vatandaşa Hukuki Destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlayan çalışmalar neticesinde, vatandaşlardan bulundukları konutların tahliyesi istenmişti.

18 Mart 2019 - 09:30

          Bölgede bulunan vatandaşlar İZKENDER (İzmir Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme ve Dayanışma Derneği) Genel Başkanı İnşaat Mühendisi Cem Şeker’in önderliğinde toplanarak, dernek gönüllüsü Avukat Mustafa Boğa’nın hukuki haklar konusunda bilgilendirmesi ve vatandaşın süreçte haklarını nasıl koruyacağı konusunda bilgilendirme verdi.

        CHP Bayraklı Meclis Üye adayları Avukat İpek Kul ve Gönül Güngör’le beraber ilçe örgütünden katılan heyette bulunan İnşaat Mühendisi Arda Seval, vatandaşlara konunun takipçisi olacaklarını belirttiler.

         İzkender genel Başkanı İnşaat Mühendisi Cem Şeker dernek olarak gerek bilgilendirme, gerekse de konunun takip edilmesinde vatandaşları yalnız bırakmayacağını söyledi.

Dernek avukatı Mustafa Boğa vatandaşlara konu hakkında bilgilendirme yaptı:

“Şu aşamada maalesef bir belirsizlik hakim. Vatandaşların önünde iki önemli sorun var.

Bunlardan birincisi bahse konu taşınmazların tahliyesi. Anladık ki vatandaşlar tahliye konusunda yeterince bilgilendirilmemiş. Tahliyenin gerekçesi ve usulü hakkında vatandaşlara usulüne uygun tebligat yapılması ve yarıca tahliye için makul süre tanınması gerekirdi ancak bu konuda önemli eksikler olduğunu tespit ettik. Bu mevsimde ve hiç maddi destek olmadan bu vatandaşların evlerini terk etmeleri beklenemez. İdare elbette anayasal yükümlülüğünden yola çıkarak vatandaşlarının can güvenliğini korumalı ve burada da temel amaç bu. Ancak bu önemli görevini yerine getiren idarenin vatandaşların can güvenliği kadar onların hayatını idame ettirebilmelerini de önemsemesi gerekiyor.

Diğer önemli sorun ise vatandaşı bekleyen hukuki süreçteki belirsizlikler. İdare, belediyeden valiliğe kadar birçok koldan olaya müdahil. Ancak sürecin geleceği konusunda bir netlik yok. Bir yandan yapıların güçlendirileceği söylentisi dolaşırken bir yandan da vatandaşlar 2492 Sayılı Yasa gereği kamulaştırma müzakerelerine davet edilmeye başlandı. Eğer idare, hem vatandaşlarını can güvenliğini sağlamak hem de onların haklarına halel gelmesine mani olmak istiyorsa burada en uygun çözüm 2492 Sayılı Yasa’nın 27. Maddesi kapsamında yürütülecek “ACELE KAMULAŞTIRMA” süreci olacaktır. Böylelikle hem vatandaşlar mağdur olmadan kısa süre de yeni bir ev sahibi olacak maddi imkânlara kavuşacak hem de can güvenliği endişeleri olmayacaktır.

       Maalesef toplum nazarında bu süreç, idare ile vatandaşın karşı karşıya geldiği bir süreç gibi değerlendiriliyor. Oysa kamulaştırma süreci vatandaşın ve idarenin yüksek menfaatleri için var olan bir hukuki müessese. Bu olayda uygulanması gereken acele kamulaştırma sürecinde ise mahkemelerin karar verdiği tek konu kamulaştırma bedelleri oluyor ve vatandaşın hakkına ivedilikle kavuşması ve yargılamanın hızlı neticelenmesi için özel yasal düzenlemeler mevcut. 

      Biz, sayın başkanımız Cem ŞEKER’ in daveti üzerine Bayraklı İlçesi Çiçek Mahallesi sakinleri ile bir araya geldik ve süreci analiz ederek, kanuni prosedür hakkında bilgilendirmede bulunduk. Gelecek süreçte de İZKENDER olarak konunun takipçisi olacağız. Umuyoruz bu süreçte idare vatandaşı mağdur etmeyecek bir yol izleyecektir.”

 

 

 

Bu haber 1822 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Aslanoğlu'ndan Meydan Çağrısı ve Valiye Destek
Aslanoğlu'ndan Meydan Çağrısı ve Valiye Destek
Başkan Tugay CHP'nin 23 Nisan törenine katıldı
Başkan Tugay CHP'nin 23 Nisan törenine katıldı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()