İYİ Parti’den “Yumruk” kararı

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e yumruklu saldırıda bulunan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’a partisi tarafından gerekli cezanın verilmesi gerektiğini söyledi. Dervişoğlu, aksi durumda bütçe görüşmeleri süresince AK Parti grubunun konuşmaları sırasında İYİ Parti grubu olarak Genel Kurul’da olmayacaklarını açıkladı.

07 Aralık 2022 - 12:00

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün uğradığı yumruklu saldırıyla ilgili, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Yaşanan olayın son dönemde bilinçli olarak tırmandırılan gerginliğin geldiği seviyeyi gösterdiğini ifade eden Dervişoğlu, "Meclis'te yaşanan şiddet olaylarında hiç değişmeyen sabit bir taraf vardır. O da Adalet ve Kalkınma Partisi tarafıdır. Her olayın bir yerinde mutlaka Adalet ve Kalkınma Partililer bulunmaktadır. Millet adına milletim haklarını savunan milletvekillerine karşı sözlü ve fiili saldırılar sürekli hale dönüştürülmüştür. Söyleyecek sözü olmayanların kavgaya ihtiyaç duyması anlayabileceğimiz bir husustur. Bugün geldiğimiz noktada AK Parti kavgadan, tartışmadan, polemikten beslenen bir siyasi oluşuma dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.

"Bütçenin ilk günkü görüşmeleri üzerine, TBMM Başkanı'nın yaptığı açıklamalar Meclis Başkanı'nın tarafsızlığını yitirdiğinin açık bir delilidir" diyen Dervişoğlu, "O açıklamalar göstermiştir ki; TBMM Başkanı, AK Parti dışındaki partileri hedef alan, sadece onları ikaz eden kabul edilemez bir tutum içine girmiştir." değerlendirmesini yaptı.

Genel Kurul'daki AK Parti sırasının önündeki isimleri hedef alan Dervişoğlu, "Saldırıya hazır halde bekleyen sanki bu iş için memur tayin edilmiş milletvekilleri bulunmaktadır. AK Parti yönetimi bu tür milletvekillerini uyarmak yerine, onlara bu tutumları karşısında neredeyse prim vererek kavgayı teşvik etmektedir." şeklinde konuştu.

“Belki de Örs’ü kaybetmiş olacaktık”

Anayasa'nın 83. maddesinin 2. fıkrasına dikkat çeken Dervişoğlu, "Ağır cezayı gerektiren suç üstü hali, yasama dokunulmazlığının istisnalarından birini teşkil eder. Dünkü vahim olayda AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, yapılan bütçe görüşmeleri esnasında önce laf atmakla başlayıp sonra saldırıya dönüşen bir eylemi hayata geçirmiştir. Kürsü yakınlarında bulunan Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e kürsünün arka tarafından koşarak gelip, büyük bir yüzük bulunan eliyle Örs'e kasten ve vahşice yumruk atmıştır. İYİ Parti milletvekillerinin duruma ani ve yerinde müdahalesi söz konusu olmasaydı belki de saldırgan eylemini tamamlayacak ve Örs'ü kaybetmiş olacaktık." ifadesini kullandı.

Örs'ün geçtiğimiz yıl TBMM'de kalp krizi geçirdiğini hatırlatan Dervişoğlu, "Hal böyleyken AK Partili Işık'ın, Sayın Örs'e karşı yaptığı bu eylemin basit bir yaralama suçu olarak tanımlanması da mümkün olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

“Kişinin hayatına karşı işlenmiş bir suç”

Işık'ın saldırısı sonucu yaralandıktan sonra hastaneye kaldırılan Örs'ün doktorların ifadesi ile ölümden döndüğünü aktaran Dervişoğlu, "TBMM'de yaşanan bu şiddet olayı elim bir olayın ötesinde bilerek ve isteyerek gerçekleştirilen şiddettir. Bu nedenle yasama dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilebilecek basit bir suç ya da arbededen bahsedebilmek mümkün olamaz. Söz konusu olay TCK'nin 81. ve 82. maddeleri kapsamına giren kastı aşan bir eylem olup, adam öldürmeyle sonuçlanabilecek, kişinin hayatına karşı işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle genel hükümler çerçevesinde olaya sebebiyet veren vekil hakkında hukuki işlem yapılması gerekmektedir" dedi.

Dervişoğlu şöyle devam etti:

"İşin bir de Anayasal boyutu vardır. Bizler milletvekilleri olarak TBMM'de kamu görevi ifa ediyoruz. Anayasal bir haktan doğan görevin ifasına karşı yöneltilmiş tecavüzler kendi içinde başka suçları da barındırır. Nasıl bir öğrencinin öğrenim özgürlüğünü engellemeye kalkışırsanız, nasıl bir gazetecinin gazetecilik yapma hürriyetini kısıtlamaya çalışıp suç işlerseniz Anayasal bir hakkın kullanımını engellemeye çalıştığınızda büyük suç işlemiş olursunuz. Bu saldırılar muhalefetin, muhalefet görevini yapmasını engellemek için yapılıyor ve bizim kamu görevi yapma özgürlüğümüzü kısıtlıyor."

“Genel Kurul salonunda bulunmayacağız”

Yaşananların hukuken takipçisi olacaklarını vurgulayan Dervişoğlu, AK Parti'nin de Işık hakkında gerekli disiplin sürecini başlatması gerektiğini ekledi.

AK Partili Işık'ın "Özür dilemeyeceğim" şeklindeki açıklamasına değinen Dervişoğlu, "Senden özür dilemeni bekleyen mi var?" diye sordu.

Dervişoğlu, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu konuda doğru adım atmaması, bu elim olayla ilgili kamuoyu vicdanını tatmin edici bir karar almaması durumunda bütçe görüşmeleri süresince AK Parti grubunun konuşmaları sırasında İYİ Parti grubu olarak Genel Kurul salonunda bulunmayacağız. Bunun boykot olarak algılanmamasını istirham ediyorum. AK Parti yetkililerini göreve davet etmek olarak değerlendirilmesini de talep ediyorum. Bu doğru uygulama yapılıncaya kadar tavrımızı bütçe görüşmeleri esnasında sürdüreceğimizi kamuoyunun takdirlerine arz ediyorum" açıklamasını yaptı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili, basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bu haber 150 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()