İKÇÜ’ye Büyük Gurur

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Doğan, Moğolistan ile Türkiye arasındaki dostluk ve iş birliğinin gelişmesine katkılarından dolayı "Dostluk Madalyası” ile ödüllendirildi.

10 Ağustos 2022 - 13:18

Cumhurbaşkanlığı tarafından Moğolistan’la ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunan devlet adamlarına, siyasetçilere ve iş insanlarına verilen en prestijli ödül olma özelliği taşıyan madalya, ilk kez bir Türk akademisyene verildi.

 

Ülkenin En Prestijli Ödülü Prof. Dr. Doğan’ın

 

01 Ağustos 2022 tarih ve 169 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “Dostluk Madalyası”na layık görülen Prof. Dr. Şaban Doğan için Moğolistan Meclis binasında özel bir tören düzenlendi. Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav’ın  ev sahipliğinde yapılan törende İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 25. ve 26. Dönem Osmaniye Milletvekili ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ-MUIS Ortak – Türkoloji Enstitüsü Müdürü Dr. Ankhbayar Danuu ve meclis yetkilileri de hazır bulundu.

 

Orhun Vadisi İki Ülkenin Ortak Değeri

 

Törende konuşan Moğolistan Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav, Prof. Dr. Şaban Doğan’ın Türkiye ile Moğolistan arasındaki ilişkilerin gelişmesi için gösterdiği gayret ve Moğolistan’daki Türk kültür varlıklarıyla ilgili yaptığı çalışmalar sebebiyle Moğolistan Cumhurbaşkanlığınca ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Törende konuşan Başkan Gombojav Türk ve Moğol halklarının ortak kültürel miraslarına nemli katkılar sağlayacak araştırmalar yürüten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne ve üniversite yöneticilerine çalışmaları için teşekkür etti. İki ülke tarihi açısından Orhun Vadisinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Başkan Gombojav, “İKÇÜ’nün Orhun Vadisinde yaptığı kazı çalışmasını yakından takip ettik. Bölgede yapılan çalışmalar kültürel mirasımızın gün yüzüne çıkarılması ve tarihimize ışık tutması bakımından önem arz ediyor. Bu bölge her iki ülkenin tarihi için de oldukça önemli. Bu eserlerkadar Moğol ve Türk tarihine ilişkin olsa da esasen tüm dünyanın kültürel mirasıdır.  İKÇÜ’nün Moğolistan’daki üniversiteler ile eğitim alanında gerçekleştirdiği iş birlikleri iki ülke ilişkilerine olumlu düzeyde katkı verecektir. Türkiye ile yakın ilişkileri son derece önemsiyoruz. İkili ilişkilerin başlamasında, sürdürülmesinde ve gelecekte iki ülkenin kardeşliğinin geliştirilmesinde akademiye büyük görevler düşüyor” dedi.

 

TBMM Başkanı Şentop’a  Teşekkür Ziyareti

 

Bu yıl içerisinde Türk ve Moğol bilim insanlarından oluşan çalışma ekibinin Van Aladağ bölgesinde yürüttüğü yüzey araştırmalarını heyecanla takip etiklerini ifade eden Meclis Başkanı Zandanshatar Gombojav: "Hülagü Han'ın yazlık sarayı olduğu düşünülen eser bizim tarihimiz açısından son derece kıymetli. Bu saray, Moğol İlhanlılar tarafından inşa edildiği bilinen dördüncü saray olacak. İlk fırsatta bu bölgeyi de ziyaret etmek istiyorum. Mevkidaşım TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ile sürekli görüşüyoruz. Aslında beni birkaç kez Türkiye’ye de davet etti. Özellikle pandemi başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bu ziyaret henüz gerçekleşemedi. Sanırım Türkiye ziyaretim için saray kalıntılarının bulunması gerekiyormuş. Hem sona eren hem de devam eden çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkiler daha da pekişecek, iki ülkenin dostluk ve kardeşliği daha da ileri gidecektir. Bahse konu çalışma için hem Türkiye Cumhuriyetine hem de İKÇÜ’ye çok teşekkür ediyoruz. Tüm bu çalışmalara katkı sunan Prof. Dr. Şaban Doğan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ‘Dostluk Madalyası’na layık görüldü. Kendisine yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyor; başarılı çalışmalarının sürmesini temenni ediyorum” diye konuştu. 

 

Türkiye’nin Üçüncü Komşu Olması Memnuniyet Verici

 

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, üniversite olarak kültürel miraslarla ilgili çalışmalara önem verdiklerini ve İKÇÜ’nün Moğolistan’daki çalışmaları için gayret gösteren akademisyenlerin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Köse “Biz Prof. Dr. Şaban Doğan’ın önderliğinde 2018 yılından bu yana bu bölgede üç üniversite ile birlikte önemli projeler yürütüyoruz. 2018 yılında Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın katkılarıyla bu bölgeye yönelik çalışmaları yapmak için harekete geçtik. Bölgede yüzey araştırmaları ve kazı çalışmaları başta olmak üzere önemli araştırmalara imza attık. İKÇÜ olarak 2019 yılında Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ortak kazı çalışmalarına başladık. Kazı tamamlandı ve tarihsel açıdan önemli bir sonuçlara ulaşıldı. Ayrıca Türkiye ve Moğolistan’daki ortak çalışmaları ve projeleri koordine edebilmek için Moğolistan Devlet Üniversitesi ile ortak bir enstitü kurduk. Enstitümüz saha çalışmalarına ilaveten YTB’nin desteğiyle Moğol öğrencilerin Türkçe öğrenmelerine aracılık ediyor. Onları bir yıl üniversitemizde misafir ediyor, Türkiye Türkçesi öğretiyor ve ülkelerine uğurluyoruz. Moğolistan Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile eğitimde iş birliği yapılıyor. İlkini Mayıs ayında İzmir’de üniversitemiz ev sahipliğinde yaptığımız ‘Moğolistan Kültürel Mirası İçinde Türk Yazıtları’ çalıştayının ikincisini Türk ve Moğol bilim insanlarının katılımıyla Ulanbator’da yaptık. Enstitümüzün bu yıl her iki ülkede ses getiren ve bizleri heyecanlandıran saha çalışmasını Haziran ayında kamuoyuyla paylaştık. Enstitümüzün koordine ettiği, üniversitemiz Türk İslam Arkeolojisi bölümüyle Moğolistan’dan gelen akademisyenlerden oluşan ekip, Van’ın Çaldıran ilçesi Aladağ mevkiinde yürüttüğü yüzey araştırmalarında, İlhanlı hükümdarı Hülagü Han tarafından inşa ettirilen yazlık sarayın kalıntılarına ulaştı.  1260'lı yıllarda inşa edildiği tahmin edilen yazlık sarayın İlhanlı tarihi çalışmalarına yeni bir boyut kazandıracağını düşünüyoruz. Biz iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde elimizden gelen katkıyı en üst düzeyde yapmaya devam edeceğiz. Bu arada Türkiye’yi üçüncü komşu ilana etmenizden duyduğum memnuniyeti de ifade etmek istiyorum. Zatıalinizin ve Moğolistan Cumhurbaşkanının iş birliklerimize verdiğiniz destek için şükranlarımı sunuyor, madalyaya layık görülen Prof. Dr. Şaban Doğan’ı yürekten kutluyorum” dedi.

 

Başarı Ekip İşi

 

Törende konuşan “Dostluk Madalyası” sahibi Prof. Dr. Şaban Doğan, bu başarının ekip işi olduğunu; gelinen noktada en büyük payın Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye ait olduğunu söyledi. Prof. Dr. Doğan: “Aladağ Projesi, bize teklif edildiğinde çok heyecanlandık ve zaman kaybetmeden hazırlıklara başladık. Karşımıza çıkan engelleri ve güçlükleri Sayın Rektörümüzün yakın desteği ile aştık. Rektörümüz attığımız her adımda bize yol gösterdi, her sıkıştığınızda imdadımıza yetişti. Türkiye ve Moğolistan’da yapılan her çalışma, tarihe ışık tutacak her türlü kültürel miras unsuru iki ülke açısından son derece önemli. Biz her iki ülkede de yeni projelerle çalışmaya devam edeceğiz. Bizim burada Moğolistan Devlet Üniversitesi ile ortak kurduğumuz enstitü, çalışmalarımızın koordinasyonu açısından kolaylık sağlayıcı işleve sahip. Ben bu madalyayı Enstitüde birlikte çalıştığımız Dr. Ankhbayar Danuu başta olmak üzere tüm ekibimiz adına aldığımı ifade etmek isterim. Çekilen sıkıntılar, zorluklar ve sonrasındaki yorgunluk, çalışmalarınızdan sonuç almaya başlayıp takdir edildiğinizi görünce yerini mutluluk ve huzura bırakıyor. Beni layık gördükleri bu önemli ödül için Moğolistan Cumhurbaşkanına ve Sayın Moğolistan Meclis Başkanına şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. 

 

Tören sonunda Rektör Köse, Van Akdamar kilisesinde bulunan ve Hülagü Han’ı temsil ettiği düşünülen Moğol atlısı kabartmasının özel olarak yapılmış replikasını Meclis Başkanı Gombojav’a takdim etti.

Bu haber 334 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
CHP İzmir Milletvekili Kılıç’tan Tugay’a destek!
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi
Başkan Tugay'dan resmi tören sitemi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()