Hedef Türk Dünyası Coğrafya Enstitüsü

Ege Üniversitesi’nde “Türkiye Azerbaycan Coğrafya Günleri- II” başladı

25 Ekim 2017 - 10:19

Hedef Türk Dünyası Coğrafya Enstitüsü

Ege Üniversitesi’nde  “Türkiye Azerbaycan Coğrafya Günleri- II”  başladı

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Türkiye Azerbaycan Coğrafya Günleri-II”  sempozyumunun açılışı gerçekleştirildi.Sempozyumun açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Türkiye-Azerbaycan Coğrafya Günleri-II buluşmasının temel amacı Türkiye coğrafyacıları ile Azerbaycan coğrafyacılarını bir araya getirerek önümüzdeki dönemlerde ortak olarak hangi tür projelerin üretilebileceği konusunda fikir alışverişinde bulunmaktır. Bunun yanı sıra üniversitelerimiz arasında akademisyen ve öğrenci değişimi konularında da işbirliği pekiştirilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Coğrafya Bölümü, Azerbaycan Coğrafya Cemiyeti ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Coğrafya Enstitüsü ortaklığı ile  düzenlenen sempozyumun açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Coğrafya Enstitüsü Direktörü ve Azerbaycan Coğrafya Cemiyeti Başkanı Prof. Ramiz Memmedov,  Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Eşref Abay, EÜ Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Mutluer, EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Azerbaycan’ın başkenti  Bakü’de yapılan ‘Türkiye-Azerbaycan Coğrafya Günleri-I’in ardından ikincisinin Ege Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,“Sempozyum kapsamında sunulacak bildiri başlıkları incelendiğinde özellikle doğal çevre değişmeleri, iklim değişmeleri, coğrafi bilgi sistemleri, ekonomik-teknolojik sorunların aşılması, Avrasya Türk Cumhuriyeti ile olan jeopolitik açılım ve turizm coğrafyası gibi alanlarda ortak proje üretebilme potansiyelinin var olduğu dikkati çekmektedir. Bu toplantı Üniversitemiz Coğrafya Bölümü öğretim elemanları ve Azerbaycan’dan katılan konuklarımızın ortak çabaları sonucunda ve büyük bir özveriyle gerçekleştirilmektedir. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder toplantının ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı sonuçları doğurmasını dilerim” diye konuştu.

 

 

COĞRAFYA BİRLEŞTİRİCİDİR”

Prof. Dr. Ramiz Memmedov, “Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nin selamlarını size getirdim.Biz coğrafyacılar bu yolu açtık şimdi diğer ilim sahaları da buna devam edecektir. Biliyorsunuz ki bu ilk teşebbüs,  bir başlangıçtır. Biz gelecekte hem öğrenci değişimihem de öğretim üyesi değişimi yapabiliriz.Böylelikle ülkelerimizi yakından tanıyabiliriz. Biz Türk Dünyası Coğrafyası Enstitüsü yaratmak istiyoruz. Bilirsiniz Türk Dünyası, Altay’dan tutun İspanya’ya kadar büyük bir arazide varlık göstermiştir.  Sadece burada Türklerin yaşaması değil Türklerin burada izleri de var, coğrafyası var. Coğrafya nedir? Coğrafya birleştirme kabiliyetine maliktir. Mesela fizikçi ayrı düşünür, kimyacı ayrı düşünür.Bunların hepsini birleştirmek ancak coğrafyanın işidir,  coğrafya birleştirir. Öz vatanın, öz ülkenin her ilini, yerini, arazisini öğrenmeliyiz ki bizler için faydalı olsun. Ben bir daha sizlere teşekkür ediyorum. İman ediyorum ki bu bizim  başlangıcımız” diye konuştu.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin  2018 yılında100’üncü yılını kutlayacağını ifade eden Prof. Dr. Aydın İbrahimov, “Coğrafya dünyanın en eski bilimlerinden birisidir, coğrafyanın tek amacı insanları birleştirmektir, bir araya getirmektir. Biz birbirimizin coğrafyasını bilsek iki ülkeyi de daha iyi bileceğiz. Bunlar doğrudur, kardeş ülkedir, fakat bir ülkeyi içten tanımak o ülkenin coğrafyasını tanımak demektir. Gerçekten Ege Üniversitesi’ne teşekkür ederim” dedi

 

Bu haber 3187 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()