“HAYALET KÖY”e Müjde Polat'ın Önergesiyle Geldi

CHP’li Polat’ın “hayalet köy” olarak da bilinen İzmir’in Ödemiş ilçesi Lübbey Mahallesi’ndeki koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili soru önergesine Kültür Bakanı Ersoy’dan yanıt geldi. Bakan Ersoy, Lübbey Koruma Amaçlı İmar Planı Yapım İşi’nin bakanlığın 2019 yılı yatırım programına alındığını belirterek, “2019’un ilk çeyreğinde ihalesinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır” dedi.

08 Şubat 2019 - 10:49

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, yıllardır “hayalet köy” olmaktan kurtulamayan İzmir’in Ödemiş İlçesi Lübbey Mahallesi’nde başlatılacağı söylenen koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sormuştu. Polat’ın soru önergesine Bakan Ersoy’dan yanıt geldi. Bakan Ersoy, Lübbey Koruma Amaçlı İmar Planı Yapım İşi’nin bakanlığın 2019 yılı yatırım programına alındığını belirterek, “2019’un ilk çeyreğinde ihalesinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Planlama alanının yaklaşık 4 hektarını kentsel sit ve yaklaşık 5 hektarını etkileşim geçiş alanı oluşturmaktadır” dedi.

 

POLAT TBMM GÜNDEMİNE GETİRMİŞTİ

CHP’li Polat, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir’in Ödemiş ilçesi Lübbey Mahallesi’nin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel SİT alanı ilan edildiğini anımsatmıştı. Daha öncesinde 200 hanenin bulunduğu mahallede, göç nedeniyle bugün 3 hanede yalnızca 5 kişinin yaşadığını ifade eden Polat, Lübbey’in tarihinin neolitik çağlara uzandığını, Kurtuluş Savaşı’nda efe ve zeybekleri ağırladığını hatırlatmıştı. Polat, “Mahalle için koruma amaçlı imar planının hayata geçirilmesi ve restorasyona zaman geçmeden başlanması gerekirken, bugüne kadar herhangi bir çalışma başlatılmamıştır. Her seçim öncesinde mahallede çalışmaların başlayacağı sözü verilmekte, ancak herhangi bir adım atılmamaktadır. Bugüne kadar söz konusu mahallede çalışmalara başlanmamasının nedeni nedir?Lübbey Mahallesi’ndeki koruma amaçlı imar planı ve restorasyon çalışmalarının maliyeti ne kadardır? Çalışmalara ne zaman başlanması planlanmaktadır?” sorularını yöneltmişti.

 

BAKAN’DAN MÜJDE

            Kültür Bakanı Ersoy, CHP’li Polat’ın soru önergesine verdiği yanıtta, Lübbey Köyü’nün İzmir 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28.9.2016 tarihli ve 187 sayılı kararı ile kentsel sit alanı ve etkileşim geçiş alanı olarak belirlendiğini anımsatarak, kentsel sit olarak belirlenen alan içerisinde yer alan 48 adet taşınmazın 2. Grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak belirlendiğini vurguladı.

Lübbey Koruma Amaçlı İmar Planı Yapım İşi’nin bakanlığın 2019 yılı yatırım programına alındığını ifade eden Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

“2019’un ilk çeyreğinde ihalesinin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Planlama alanının yaklaşık 4 hektarını kentsel sit ve yaklaşık 5 hektarını etkileşim geçiş alanı oluşturmaktadır. Bu kapsamda, alanda saha araştırması yapılmış olup, çalışmalar halen devam etmektedir.”

Bu haber 9271 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()