Harekât dünyanın gündeminde: 'Operasyonu durdurun' çağrısı

TSK’nin ‘Barış Pınarı Harekâtı’, dünya genelinde yankı buldu. AB, Ankara’ya harekâtı durdurma çağrısı yaparken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, gelen çağrılar üzerine bugün toplanma kararı aldı.

10 Ekim 2019 - 08:50 - Güncelleme: 10 Ekim 2019 - 09:05

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyini bombalamaya başlaması, pek çok ülkede yankı buldu. Milli Savunma Bakanlığı; ABD, Rusya Federasyonu, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterlikleri’nin saat 14.00’ten itibaren Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin bilgilendirildiğini açıkladı.



ABD Başkanı Donald Trump, harekâta dair bir açıklama yayımladı. Trump, “Bir NATO ülkesi olan Türkiye, bu sabah Suriye’yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu da Türkiye’ye iletti” ifadelerini kullandı.
Reuters, BM Güvenlik Konseyi’nin bugün toplanacağını aktardı. Fransız haber ajansı AFP ise toplantı talebinin Fransa, Almanya, İngiltere ve Belçika’dan geldiğini aktardı.

AB’DEN ANKARAYA ÇAĞRI: HAREKÂTI DURDURUN

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde mülteciler için güvenli bölge oluşturma planlarını reddederek, bununla ilgili bir maddi yardımda bulunmayacaklarını kaydetti. 28 üye ülkenin yaptığı ortak yazılı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısı yapıldı.

RUSYA: ÇATIŞMAYA DAHİL OLMAYACAĞIZ

Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov’un açıklamalarına yer verdi. Ajansa göre Dzhabarov, Rusya’nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını kaydetti. Dzhabarov, Rusya’nın Suriye’de ‘başka nedenlerle’ bulunduğunu aktardı.

ABD Senatosu’ndaki etkili Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham, “Türkiye’nin kuzey Suriye’ye girmesi bir felaket. Trump yönetiminin utanmadan terk ettiği Kürt müttefiklerimiz için dua edin. Bu hamle IŞİD’in tekrar ortaya çıkmasını kesinleştirdi” dedi ve ekledi: “Kongre’de Erdoğan’ın ağır bir bedel ödemesi için girişimlere liderlik edeceğiz. İşlemiş olan güvenli bölge konseptine geri dönmek için hâlâ zaman varken Başkan Trump’ı bu yoldan dönmeye davet ediyorum.”
Reuters, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin “Türkiye’nin Suriye’deki operasyonu bölgeyi istikrarsızlaştırma ve sivillere zarar verme riski taşıyor” sözlerini de aktardı.

ALMANYA: SIĞINMACI DALGASINA YOL AÇABİLİR

Reuters’a göre; Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye’nin adımlarının bölgeyi daha istikrarsız hale getirme ve IŞİD’in tekrar ortaya çıkmasına yol açma riski taşıdığını söyledi. Bakan Heiko Maas, “Türkiye’nin harekâtı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye’yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

HOLLANDA DA KINADI: BU YOLDAN DÖNMELİ

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı Bakan, “Hollanda Türkiye’yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli” dedi ve Türk mevkidaşından harekâta ilişkin açıklama istediğini söyledi. Reuters, Hollanda Dışişleri Bakanı’nın Türkiye Büyükelçisi’ni görüşmeye çağırdığını dile getirdi.



NATO: ORANTILI BİR OPERASYON UMUYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye’nin orantılı ve kısıtlı bir operasyon yapmasını umduğunu söyledi: “Müttefikimiz Türkiye bir krizin cephesinde yer alıyor ve meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terörist saldırılara maruz kaldı ve milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.”
Stoltenberg bölgeyi istikrarsızlaştırma ve gerilimi artırmadan kaçınmak gerektiğinin altını çizerken yarın Erdoğan ile görüşeceğini belirtti.

MISIR'DAN KINAMA, ARAP BİRLİĞİ'NE ÇAĞRI

Reuters, Mısır’ın Arap Birliği’ni toplantıya çağırdığını aktardı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır” ifadeleri yer aldı.

DANİMARKA: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise “Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz” dedi.
Twitter’dan açıklama yapan Kofod, şunları belirtti: “Bence bu pişman olunacak yanlış bir karar. Bunun hem siviller hem de IŞİD’e karşı mücadeleye ciddi etkisi oluyor. Türkiye itidalli davranmalı. Danimarka müttefikleriyle konuyla ilgili sürekli iletişim halinde.”

İRAN: DAHA DA KARMAŞIK HALE GELECEK

İran Meclis Başkanlığı Özel Danışmanı Hüseyin Emir Abdullahyan, Türkiye’nin operasyonunun Suriye’deki durumu daha da karmaşık hâle getireceğine dikkat çekti: “Sınır güvenliğinin çözümü toprak bütünlüğüne saygı göstermek, müzakere ve anlaşmadan geçer. Askeri operasyonun sonucu ise krizin yoğunlaşması, sığınmacıların sayısının artması ve terörizmin yükselmesi olur.”



HAREKÂTA DESTEK

Barış Pınarı Harekâtı’nın başlaması üzerine siyasetçilerden birbiri ardına açıklamalar geldi. Yapılan açıklamalarda operasyona destek ifadelerine yer verildi. Açıklamalar özetle şöyle:

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: “Kahraman Ordumuz; Barış Pınarı Harekatı ile sınırlarımızın emniyetini, Fırat’ın doğusunda barış ve istikrarı, Suriyelilerin güvenle evlerine dönmelerini sağlayacaktır.
Allah şanlı ordumuzu muzaffer eylesin!”

TBMM BAŞKANVEKİLİ LEVENT GÖK: ‘’Hiçbir arkadaşımızın ayağına çakıl taşı gelmesini arzu etmeyiz. Umarım kısa sürede harekât sonuçlandırılır. Hepimizin özlem duyduğu, Türkiye’nin güvenliğinin sağlandığı, kimsenin tehdit altında hissetmediği, tüm dünyaya adaleti, hukuku, insanlara olan saygısını gösteren anlayış içinde bu harekâtın başarılı geçmesi dileğiyle TSK ve devletimize başarılar diliyorum.”

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: “Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan Barış Pınarı Harekatı’nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin.”

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER: “Bugün, bütün farklılıklarımız ve iç siyasette yaşadığımız tüm tartışmaları rafa kaldıracağımız gündür. Türk Ordusu cephede yerini aldığı anda, tek siyasi partimiz ‘Al-Bayrağın Partisi’dir.”

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: “Milliyetçi Hareket Partisi Barış Pınarı Harekâtı’nın yürekten ve tam bir destekle arkasında ve yanındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu eşgüdüm ve işbirliği halinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerinin kökünü kazımak hedefiyle muazzam bir harekâtın içindedir.”



CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL: ‘’Her an bekliyorduk. Şu çok barizdi, Trump ile yapılan görüşme ve ardından Trump’ın attığı tweetler; ‘Bana söz verdiler, sınırları geçmeyin’ Operasyona ilişkin çok ciddi işaretler veriyordu. Ve Amerikan askeri varlığının operasyonun yapılacağı yerden çekilmesi bu operasyonun başlamak üzere olduğunu görülüyordu. Bizim söyleyeceğimiz, hiçbir Mehmetçiğimizin ayağına taş değmesin, anneleri evlatlarına kavuşabilsin. Dualarımız askerlerimizle.’’

TBMM GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ÖZKOÇ: ‘’Türk milletinin her konuda başarıyla girdiği mücadeleden çıkması Meclisimizin yüz akı olacaktır.’’

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ: ‘’Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine yönelik Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmış bulunmaktadır. Türk Ordusu’na sonsuz güven duyuyor, Mehmetçiğimizin sağ salim yurdumuza dönmesini temenni ediyorum. Allah askerlerimizin yar ve yardımcısı olsun.’’

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı sebebiyle aklımız, kalbimiz bölgede. Tek dileğimiz tüm bölgeye barış ve huzurun bir an önce egemen olması. Silahlı Kuvvetlerimizin ve Mehmetçiğimizin her zaman yanındayız.”

Kaynak: birgün
Bu haber 962 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()