10 Aralık'ta CHP'den İnsan Hakları Günü Karnesi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle Mecliste düzenlediği basın toplantısında AKP’nin insan hakları karnesini açıkladı.


10 Aralık'ta CHP'den İnsan Hakları Günü Karnesi

Antmen, yaptığı açıklamada son 20 yılda Türkiye’nin insan hakları konusunda her geçen yıl daha da geriye düştüğünü belirterek “Bugün Türkiye’de kadın cinayetleri artarak devam ediyor. İstanbul Sözleşmesinden çıkmak; en ağır insan hakları ihlallerinden birisi oldu. İşçi cinayetleri rekor seviyeye ulaştı. Bu ucube başkanlık sistemiyle demokrasi ve yargı bağımsızlığı tamamen rafa kalktı” dedi.

 

Alpay Antmen’in açıklamalarında öne çıkanlar şu şekilde;

 

ÇOCUK İSTİSMARINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ

 

“6 yaşındaki kız çocuğunun istismar edilmesi bir neden değil sonuçtur. Bireysel değil kolektif karanlık bir zihniyetin ürünüdür. Türkiye çocuk istismarında Avrupa ülkeleri arasında birinci, dünyada ise beşinci sırada. Bu, bir ülkenin en büyük utanç kaynağı ve vesikası olmalıdır. Çocukları koruyamayan devlet, devlet değildir. Çocukları korumayan iktidarı, çocuklarımız için hemen göndermek gerekir"

 

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE SON SIRADAYIZ

 

“Hak ve özgürlükler listesinde 41 OECD ülkesi arasında son sıradayız. İfade özgürlüğünde Dünyada 149 ülke arasında bugün 129'uncu sıradayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başvuruları ve tazminatında Türkiye liste başıydı. İktidar, AYM ve OHAL komisyonu ile başvuruların önünü kesmeye başladı. Saraya bağlı bir yargının; saray rejiminden izinsiz karar vermesi mümkün değilken bu yapılanlar tamamen karartmaya, ihlalleri halı altına süpürmeye yol açtı”

 

ÖZGÜRLÜKLER KONUSUNDA AFGANİSTANLA AYNI KÜMEDEYİZ

 

“Türkiye; 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde 140 ülke arasında 116. Sıraya geriledi. İfade özgürlüğünde 149 ülke arasında bugün 129. sıradayız. AKP eliyle Türkiye; Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 149’uncu sıraya geriledi. Cumhurbaşkanı’na hakaretten şu an 50 binden fazla soruşturma, 10 binden fazla açılmış dava bulunuyor.  Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’nde 180 ülke arasında 96'ncı sıraya geriledi. Son 2 senede tam 10 basamak daha geriye gidiş oldu. Türkiye; artık bütün hukuk, özgürlük, basın özgürlüğü, şeffaflık, yolsuzluk endekslerinde Afganistan, Mali, Angola, Kuzey Kore gibi ülkelerde aynı ligde yer alıyor”

 

TÜRKİYE AÇIK CEZAEVİ YAPILDI

 

“Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan 2022 yılı yatırım programına göre; Türkiye’deki 383 cezaevine yenileri eklenecek ve toplam cezaevi sayısı 419’e çıkacak. Yeni yapılacak 36 cezaevinin sonuncusu 2025 yılında bitecek ve bu cezaevleri toplam 8 milyar 713 milyon 944 bin liraya mal olacak. Cezaevleri doldu taştı. Ülkeyi açık cezaevine döndürmek için de sosyal medya yasası getirdiler. Bir yandan mafyalar, uyuşturucu kaçakçıları, baronlar ve dolandırıcılar dışarıda; hak savunucuları, Gezi direnişçileri, Soma avukatları içeride. Selahattin Demirtaş, Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay içeride; mafya babaları ve uyuşturucu baronları dışarıda! AKP ve saray rejimiyle insan hakları öldürüldü”