CHP'li Polat'tan Ticaret Bakanlığı'na; "Belli zümrelerin bakanlığını yapıyorsunuz!"

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ticaret Bakanlığı’na seslenerek, “Belli zümrelerin bakanlığını yapıyorsunuz” diye konuştu.


CHP'li Polat'tan Ticaret Bakanlığı'na;

Gerçek Haberci'nin haberine göre TBMM’deki bütçe görüşleri tam gaz devam ederken CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Ticaret Bakanlığı’nın bütçesi üzerine söz alarak sert eleştirilerde bulundu. Açıklanan ihracat verilerine ve uygulanan politikalara dikkat çeken CHP’li Polat, “Yapmadıklarınızla dış ticaretçinin ve ihracatçının bakanı ve bakanlığı olamadınız belli zümrelerin bakanlığını yapıyorsunuz” dedi. 

“Algı yönetimi yapan bir AK Parti iktidarı ile karşı karşıyayız”

AK Parti tarafından Türkiye’nin ucuz emek ihraç eden bir ülke durumuna geldiğini dile getiren Polat, “Geçtiğimiz yıldan bugüne kadar herkes konuşmaya başladığında iri iri rakamlar telaffuz ederek bir ihracatla kalkınma modeli öneriyor. Fakat söylemem gerekirse sizin 2023 vizyonunuzun yüzde 50’sini tutturacak bir ihracat rakamına ulaşmanız zor. İhracatta zenginleşme modeliniz çöktü, çökmemesi için katma değeri yüksek ürünlerinin ihraç edildiği bir modele evirilmeniz gerekiyordu. Maalesef bugün Türkiye’yi 1,20 ihracat ortalaması ile dünyaya ucuz emek ve kaynak ihraç eden bir ülke haline getirdiniz” ifadelerini kullandı.

Polat, ihracat planlamasının üretim planlaması ile başladığına ve devam edeceğinin altını çizerek, “Eğer bu bakanlığın bir ihracat planlaması olsaydı, ekim dikim zamanı Tarım Bakanlığı ile oturur ne kadar domates ekileceğine kadar verirdi sıkıştığında domates ve domates konservesi ihracatını kayda bağlamazdı. Bu bakanlığın ileri bir ihracat planlaması olsaydı OECD verilerine bakardı yüksek hızlı internetin ihracatı arttırdığını görür ve Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte yüksek hızlı internet talebini açardı. Yine Sanayi Bakanlığı ile birlikte ihracatta ileri teknoloji ürünlerini payını nasıla arttıracağını konuşurdu. Maalesef bunun yerine algı yönetimi yapmaya devam eden bir AK Parti iktidarı ile karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.

“Ciddiyetten yoksun bir dış ticaret yönetimini kabul etmiyoruz”

2022 Ocak-Kasım için açıklanan ihracat ve dış ticaret verilerini işaret eden Polat, “Yüzde 13,9 ihracat artışı ile ihracatla zenginleşiyoruz algısını yaratıyorlar. Yüzde 13,9 ihracat ile zenginleşiyorsak yüzde 36 ithalatla da bu ülkeyi fakirleştirdiniz. Bakanlığın sosyal medya hesaplarına bakıyoruz, ihracatın ithalatı karşılama verileri altın ve enerjiyi çıkarırsak tam diyorlar. O zaman size derler ki tarım ve madenciliği çıkarırsanız şu kadar açınız var. Bu kadar ciddiyetten yoksun bir dış ticaret yönetimini kabul etmiyoruz” görüşünü aktardı.