CHP'li Altay'dan Erdoğan'a sert çıkış: "Milleti faiz baronlarına, tefecilere maraba yaptın"

TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Erdoğan, sen bu milleti saraya ve faiz baronlarına, tefecilere maraba yaptın” diye konuştu.


CHP'li Altay'dan Erdoğan'a sert çıkış:

Gerçek Haberci'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İzmir İl Başkanlığı’nda Türkiye gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle son dönem tartışılan Borsa İstanbul’a dikkat çeken Altay, “Borsada küçük yatırımcılar kekleniyor, silkeleniyor. Bizzat bakan borsaya gelin demiş. Sonuç olarak millet perişan” dedi. Merkez Bankası’nın faiz düşürdüğüne dikkat çeken Altay, “Erdoğan, sen bu milleti saraya ve faiz baronlarına, tefecilere maraba yaptın. Bu nasıl bir kafa? gerçekten sinirleniyorum” dedi.
“Küçük yatırımcı silkelendi”
Türkiye’de her geçen gün yargının biraz daha çürümesine tanıklık edildiğini dile getiren Altay, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı hakkında birtakım iddialar var, böyle bir tabloda yapılması gereken konunun üzerine gitmekken yargı saraydan işaret bekliyor. Erdoğan yargı dönemi açılışında bazı açıklamalarda bulunuyor, kardeşim sen neden iki danışmanını görevden aldın. Milletvekili yapmayacağız diyerek böyle bir pislikten arınamazsın. Bu pislikten mahkeme ile arınır, biz sen git demiyoruz savcıların elini çöz yeter. Görevden aldık iş bitti diyemezsin, biz başvurduk; ama İYİ Parti’nin dilekçesini bile almadılar. Erdoğan sana sesleniyorum, bu soruşturmanın üzerinden gövdeni çek. 128 milyar Dolar, 10 bin Dolar rüşvet alan siyasetçi, usulsüz garanti artışı gibi bizim bunu unutmamız hesabını sormamız mümkün değil. Milletin kör kuruşunun hesabını sormazsam namerdim. Borsada küçük yatırımcılar kekleniyor, silkeleniyor. Bizzat bakan borsaya gelin demiş. Sonuç olarak millet perişan” diye konuştu.
“Bu kepazeliği SKP seyretti”
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin sosyal medya hesabı üzerinden vatandaşı yatırıma yönlendirdiğini söyleyerek, “Bir bakanın bunu yapması garip. Tıpkı Dolar’ın bir gecede düşmesi gibi. Borsa İstanbul’da 2 milyon kişinin parası var. Önce banka hisselerini yapay olarak yükselttiler. Sonra Nebati açıkça Tweet attı ve borsa çöktü. Şu anda ciddi bir düşüş var. Parasını korumak için borsaya giden vatandaş resmen keklendi, soyuldu silkelendi. Bunu da seyrettiler bu kepazeliği pisliği bu silkelemeyi SPK seyretti. Biz hak ve yetkilerimizi kullanacağız” açıklamasını yaptı.
“Sektörler küçülüyor bankaların büyüyor”
‘Bu adam devlet başkanı falan değil holding patronu’ diyerek eleştirilerini sürdüren Altay, şunları söyledi:
“Türkiye Varlık Fonu diye bir fon oluşturdular başkanı Erdoğan. Merkez Bankası başkanı değiştirmeye doymadılar; ama her şey Tayyip Bey’e bağlı. Bu normal değil; ama bunu istemek de normal değil. 10 metrekare arazi kiraya verilecekse bile ben onay vereyim kafası doğru değildir. MB, faizi yine düşürmüş. Düşürsen ne düşürmesen ne. Düşürsen ne oldu? 13’ten 13’e geçen ay düşürdün, hangi banka kredileri 1 puan aşağı çekti? bir vatandaşımız bankalarda yüzde 26’dan düşük faizli kredi alabiliyorsa beni arasın, yanlış demişim derim. Devlette yüzde 12’den faizli para alıyorsun, vatandaşa yüzde 28 ile satıyorsun. Buna bankacılık değil tefecilik eşkıyalık denebilir. Kardeşim kimin parasını kime veriyorsun. Erdoğan’ın nas var faiz haram demesine rağmen yüzde 12’ye anca çekti. Türkiye’de herkes, her sektör küçülüyor bankalar büyüyor. Bankaların karı geçen yılın ilk 6 ayı ile bu yılın ilk 6 ayını karşılaştırdığımızda yüzde 600 büyümüş. Sanayici Mehmet Bey’in, Çiftçi Ahmet amcanın karı artmamız; ama bankaların artmış. Üzülerek söylüyorum, Erdoğan sen bu milleti saraya ve faiz baronlarına, tefecilere maraba yaptın. Bu nasıl bir kafa? gerçekten sinirleniyorum.”
“Borsayı denetlemesi gereken SKP başkanı yönetim kurulunda”
Altay, Türkiye’de 6 bin 500 savcı olduğunu dile getirerek, “Ey savcı, İYİ Parti dilekçe veremedi. Dilekçe almamak için adliyeden kaçan savcı olur mu? adalet sarayları yapıyorlar içinde adalet olur mu? eskiden kapısında asma kilit olan adalet sarayları olurdu; ama içinde adalet vardı. Erişah Arıcan, Yunus Arıcı, Metin Kıratlı, Fahrettin Altuğ ve Ahmet Ali Alhammadi. Bunların beşi de borsa İstanbul yönetim kurulu üyesi. Borsada binlerce insan silkelenmiş. Bu borsayı denetlemesi gereken SPK, SPK’yı da devlet denetleme kurulu. Ama bunu denetlemesi gereken kişi borsa İstanbul yönetim kurulunca. Hani adam giderken demişti ya ‘at izi it izine karıştı’ çok doğru söylemiş” dedi.
“Kartal’daki tuzağa düşmedik”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kartal Adliyesi’ndeki davası sırasında yaşanan olaylara ve vatandaş mağduriyetine işaret eden Altay, “İstanbul dün büyük bir tatsızlıktan döndü. Ekrem İmamoğlu’nun; ama aslında 16 milyonun yargılandığı Kartal Adliyesi’nde dava vardı. Kartal Adliyesi’nin 10 kilometre çapı yasak. Ne insan ne avukat girebiliyor. Ekrem İmamoğlu’nun birinci derecede yetkili avukatı duruşmaya yarım saat geç geldi. Yaptığınız aykırı; ama biz tuzağı görüyoruz. Tuzak CHP’lileri İstanbullu vatandaşları polisler ile karşı karşıya getirmek. Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz dedik ve düşmedik de” ifadelerini kullandı.
“Sığınmacılar tıpış tıpış gidecekler”
Altay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘Göçmen deposu değiliz’ açıklamalarını hatırlattı ve şunları söyledi:
“Suçişleri Bakanı boş durmamış, Saraybosna’da konuşmuş. Senin ağababan Merkel’e 3 milyon az 6 milyon gönderin demmiş miydi? sokaklarda huzur kalmadı? biz insan haklarına saygılıyız, bakılabilecek güç var. Yaparsın büyük kamplar bakarsın orada. Sen Afganları Suriyelileri şehir sokaklarına salıp Türkiye’nin dokusunu bozamazsın, buna hakkın yok. Sen sanki Türkiye’yi göçmen deposu yapan Erdoğan değilmiş gibi, bunu söyledin. Evet siz Türkiye’yi Avrupa’nın göçmen deposu yaptınız. Açık açık söylüyorum ister mülteci ister geçici sığınmacı ister göçmen ister Afgan ister Suriyeli olsun fark etmez. Biz Türkiye’nin sokaklarını en geç 2 yıl içinde sokaklarımızı mahallelerimiz 5 6 yıl önceki huzur iklimine dönecek paşa paşa gidecekler tıpış tıpış gidecekler. Onların direnmemesi için her türlü imkanı sağlayacağız. Keşke Putin söyleyince değil de Bay Kemal söyleyince bunu yapsaydın bugün Türkiye’de 4,5 milyon sığınmacı olmazdı. Putin söyleyince Suriye ile görüşme kapısı açıyorsun, Putin kim?”
“Hazine’nin borcu 3 trilyon 652 milyar TL”
Hazine’nin borcunu ve faiz noktasında eleştirilerde bulunan Altay, “243 milyar TL, bugün bu borç 14 kat artı. Yani hazinenin borcu yeni para ile 3 trilyon 651 milyar TL borcun 3 trilyon da faizi var. Al sana 7 trilyon milletin sırtına yük. Para nerede? yapılan işlere bir kuruş harcamadık diyorsunuz, o zaman nereye harcadınız? para nerede, para beşlide, NewYork’ta… Millet ekonomik imkânsızlıklardan dolayı bunalıma girecek durumda, bunlar hala devam ediyorlar. Zenginin servetini katlamak için 100 milyar TL’yi kur korumalı mevduat ile bizden aldılar” görüşünü aktardı.
“Bizde kimse alamadığı için raflar dolu”
Son olarak Erdoğan’ın Avrupa ülkelerinde marketlerin raflarının boş olduğu ile ilgili açıklamalara değinen Altay, “Doğru bizim raflar dolu; ama kimse alamadığı için dolu. Kredi Kooperatifte görüntü vermek için gidiyorsun. Biz senin asıl alışverişini biliyoruz. Manda yoğurdu, Ejder meyvesi. Bakın bu bir öğrencinin menüsü. Ben öğrenciyken KYK’da da yemek yedim, kaldım da. Menü bundan zengindi. Öğrenci burs arıyor, iş arıyor, yurt arıyor. Temmuz-Haziran ayında göre işsizlik 766 bin kişi daha artmış. Erdoğan bu senin rakamın Türkiye’yi getirdiği hale bak. Sonra kalkıp caka satıyorsun. Erdoğan bu kış geçmez aklını başına al” ifadelerini kullandı.