Nebati'den 'enflasyon' açıklaması: 'Problem mi? Problem'

Bakan Nebati, TÜİK'in açıkladığı yüzde 61 enflasyon oranı için 'Problem mi? Problem' dedi, 'Tüm sorunların tamamının sıfırlanması gibi bir hayal bir dünya yok' ifadesini kullandı.


Nebati'den 'enflasyon' açıklaması: 'Problem mi? Problem'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bugün Bursa Ticaret Sanayi Odasında düzenlenen ‘İş Dünyası Buluşması’nda yaptığı konuşmada enflasyon oranlarının yılsonuna kadar "kalıcı bir şekilde düşmesini" beklediklerini savundu.

TÜİK'in bugün açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 61,14 olurken, bağımsız araştırma grubu ENAG ise yıllık enflasyonu 142,63 olarak hesapladı.

Bakan Nebati yaptığı konuşmada "Enflasyon şu an yüzde 61. Problem mi? Problem. Ama ekonomiyi faiz kıskacından da çıkardık" ifadesini kullandı. 

Nebati'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Son dönemde dünya ekonomilerinin en büyük sorunu artan enflasyon meselesidir.

- Türkiye’de de özellikle ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artış ile tedarik sürecindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri enflasyonun yükselmesinde etkili olmaktadır.

- Enflasyon şu an yüzde 61. Problem mi? Problem. Ama ekonomiyi faiz kıskacından da çıkardık.

- Enflasyon faiz ve kur. Bu önemli bir kıskaçtı. Kur Korumalı TL Mevduat ve Katılma Hesaplar ile döviz kurunda stabilizasyonu sağladık. İş ve yatırım ortamında öngörülebilirliği artırdık.

- Enflasyon üzerindeki kur baskısını azalttık. TL mevduatların vadesini 24 günden 49 güne uzattık.

- Kur Korumalı Mevduat hesaplarının en net ve güçlü etkisini ve ne kadar doğru bir karar almış olduğumuzu Rusya-Ukrayna Krizi, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve FED faiz artırımı kararına rağmen kurun stabil durumunu koruması ile görmüş olduk.

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 695 milyar TL

- Kur Korumalı Mevduata ilk girenlerde vadelerin 23 Mart itibarıyla dolması ile birlikte hesap sahipleri getirileri almaya başlamışlardır. Bu tarihte 596 milyar TL olan KKM bakiyesi 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL’ye ulaşmıştır.

- Kur Korumalı Mevduatla birlikte kur-faiz sarmalından çıktık. Böylece, enflasyonun en önemli belirleyicilerinden biri olan döviz kurunda serbest piyasa koşulları içerisinde istikrar sağlandı.

- Enflasyonun diğer önemli belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönelik atacağımız adımlar ile birlikte yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz.

- Fahiş fiyat, fiyat manipülasyonu ve stokçuluğa asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda kararlı ve net tavrımız devam edecek ve KDV indirimlerinin etiketlere yansıması mutlak surette sağlanacaktır.

- (Doğalgaz zamları) Küresel piyasalarda enerji fiyatlarında görülen yükseliş dolayısıyla BOTAŞ maalesef konutlarda kullanılan doğalgazda yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazda yüzde 44,3 ve elektrik üretimi dışında kullanılan doğal gazda yüzde 50 fiyat artışı yapmak zorunda kaldı. Bu fiyat artışları sonrasında bile hane halkımızın kullandığı doğalgazda devletimizin sübvansiyon oranı Nisan ayında yüzde 78 seviyesindedir. 2 yıldır pandeminin olumsuz etkilerini vatandaş hissetmesin diye kamu elinden gelen her şeyi yapmıştır. Türkiye’de salgının en az hissedilmesi yönünde sonuçlar elde edilmiştir.

'Sorunların tamamen sıfırlanması gibi bir hayal yok'

- Tüm sorunların tamamının sıfırlanması gibi bir hayal bir dünya yok. Zorlukların üstesinden birlikte başa çıkacağız. Her zorlukta bir kolaylık vardır.

- Aldığımız ve almakta olduğumuz önlemler, döviz kurundaki istikrar ve emtia fiyatlarındaki normalleşmenin katkısıyla enflasyon oranlarının yılsonunda kalıcı şekilde düşmesini bekliyoruz.

- Son dönemde ülkemizin sunduğu fırsatlardan yabancı yatırımcıları haberdar etmek, potansiyel yatırımcıların talep ve sorularını alarak tereddütlerini gidermek için sık sık yabancı yatırımcılar ile bir araya geliyor, ülkemizin sunduğu cazip koşulları anlatarak onları yatırıma davet ediyoruz. Bu amaçla son dönemde Fransa, İngiltere ve Bahreyn’de yatırımcılarla bir araya geldik.

-  2 yıl önce salgın Türkiye’de küçülmeye sebep olacak diyenlere karşı siz inançlıydınız. İş insanlarını temsilen Bursa bu işin üstesinden gelecek diyordunuz. Şimdi ben de size söylüyorum. Bu savaştan sonra Türkiye, salgın döneminde olduğu gibi pozitif olarak ayrışan ender ülkelerden birisi olacaktır."