Zübeyde Hanım, Karşıyaka’da anıldı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, ölümünün 99'uncu yıl dönümünde Karşıyaka'daki kabri başında anıldı.


Zübeyde Hanım, Karşıyaka’da anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 14 Ocak 1923 tarihinde hayata gözlerini yuman annesi Zübeyde Hanım için Karşıyaka'daki kabri başında anma töreni düzenlendi. Törende siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları çelenk sunumu gerçekleştirdi.

Ardından Türk Anneler Derneği Karşıyaka Şube Başkanı Feyza Işıklı ve Türk Kadınlar Birliği Karşıyaka Şube Başkanı Mehpare Özkava konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Zübeyde Hanım ilkokulu öğrencilerinden Defne Yavuz, ‘Mustafa Kemal’in Canı’ adlı şiirini okudu.

 

BİR ANNE DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİR

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Zübeyde Hanım’ı vefa, minnet ve saygıyla andığını belirterek şunları kaydetti: “Tedavisi için geldiği Karşıyaka’da, topraklarımıza ayak bastığı o gün yaşanan onur, ölümünden sonra ve oğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle, büyük bir mirasa dönüşmüştür. Bugün Karşıyaka’nın çağdaş, modern ve Türkiye Cumhuriyeti değerleriyle yoğrulmuş kimliğinde, bu büyük mirastan aldığı esin ve cesaretin büyük payı vardır. 2022’i İzmir’in Kurtuluşu, 2023’ü Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 100. Yılı olarak yaşarken, Zübeyde Hanım’ın “Bir anne dünyayı değiştirebilir” sözünü dünyaya ezberletmesini de elbette unutmayacağız.”

 

“ÇOCUKLARINIZIN KALBİNDESİNİZ”

Başkan Tugay konuşmasına şöyle devam etti: “Zübeyde Hanım’ın zor, çileli ve yorucu ömrü, hiç kuşku yok ki, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, başta kadınlarımızın hakları olmak üzere, bir ülkenin hangi değerlerle kurulması ve yaşatılması gerektiği konusunda da yol göstermiştir.

Daha çağdaş bir ülke, daha yaşanır bir dünya isteyen herkes gibi, bu yolun ve uğruna verilen mücadelenin anlamını ve önemini biliyoruz. ‘Ata’dan Ana’ya Saygı Koşumuz’ başta olmak üzere, her yıl düzenlediğimiz etkinliklerle, yakışmak için gösterdiğimiz çalışkanlıkla ama en çok da gıpta edilen duruşumuzla, onların çocukları olduğumuzu gösteriyoruz, göstereceğiz. 99. ölüm yıldönümünde Zübeyde Hanımın büyük hatırası önünde, hiç bitmeyecek saygımızla eğiliyor, bir kere daha söz veriyoruz: Karşıyaka, Zübeyde Hanım’dır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür, Türkiye Cumhuriyeti değerlerinin yaşayan ve yaşatan kentidir, öyle de kalacaktır. Siz huzur içinde uyuyunuz Zübeyde Hanım, çocuklarınızın kalbindesiniz ve biz hep sizinleyiz.”

Tören sonunda tüm katılımcılar anıt mezara karanfil bıraktı, Zübeyde Hanım’ın mezarı çiçeklerle donatıldı. Törene; Karşıyaka Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Garnizon Komutanı Dz. Alb. Hakan Tolungüç, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.