Gruşçu, "50 kuruşun basım maliyeti 66 kuruş"

Döviz kurlarının yükselişine dikkat çeken CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, 50 kuruşun basım maliyetini 66 kuruş olduğunu aktardı.


Gruşçu,

CHP Konak İlçe Başkanlığı Sağlık Komisyonu’nun basın açıklamasından sonra CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada da konuşulan 50 kuruş tartışmasına değinen Gruşçu, “Biliyorsunuz ki bu 50 kuruşun basım maliyeti 66 kuruş. 50 kuruş basım maliyeti açısından değer kazanmışken, insanımızın hayatı 50 kuruş dahi etmiyor. Şu anda 50 kuruş olmayan yaşantılarımızın maalesef Türkiye’de çok daha derinleşen yoksulluk, açlık ve sefalet saraydaki israf ekonomisinin sonucu” diye konuştu.

“Asgari ücretlinin cebinden isteği dışında tam 507 TL alındı”
1 buçuk ayda 341 dolarlık asgari ücretin 289 dolara indiğini ifade eden Gruşçu, “Asgari ücretlinin cebinden isteği dışında tam 507 lira aldı. Türk lirası bizim onurumuzdur, şerefimizdir. Nasıl olur da Türk lirası güneş görmüş kar gibi erir? Dolar yükseldikçe asgari maaşın alım gücü azaldı, eridi ve artık hiçbir şeye yetmez hale geldi” dedi.

Birkaç ay içerisinde Elektriğe yüzde 22, doğalgaza yüzde 12 zam geldiğini belirten Gruşçu, LPG’ye sadece geride kalan 20 gün içerisinde 93 kuruş, motorine ise 10 günde 87 kuruş zam geldiğini ifade etti.

“Döviz yükselişinin önüne geçeceğiz”
Gruşçu, CHP iktidara geldiğinde yapılacak faaliyetlerden kısaca bahsederek, Türkiye;’de hayatını sürdüren gencinden, yaşlısına tüm vatandaşlara insani yaşam koşullarını sağlanacağını kaydetti.
Emekçilerin sürekli bir şekilde asgari ücretle çalıştırılmasının önüne geçileceğine dikkat çeken Gruşçu, “5 yıllık periyotlarla aldıkları maaşın arttırılmasını sağlayacağız. Kalifiye eleman alımında asgari ücret uygulamasının önünü kapatacağız. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde sendikalara grev hakkı tanıyacağız. Emekli maaşlarına zam yapacak ve emeklilerin ekonomik büyümeden pay almasını sağlayacağız. Tarımdan sanayiye her türlü yerli üretimi destekleyip, başarılı ve barışçıl bir dış politika süreci ile döviz yükselişinin önüne geçeceğiz. Hep birlikte yurttaşlarımızla birlikte, milletimizle birlikte yapacağız” açıklamasını yaptı.

“Vatandaşı kara kış bekliyor”
Doğalgaza, elektriğe, akaryakıta gelen zamlarla birlikte vatandaşı çok zor bir kış beklediğini söyleyen Gruşçu, şöyle devam etti:
“Çok kara bir kış bekliyor. Peki, AK Parti hükümeti bu kara kışa hazırlanırken yurttaşlar için ne yapıyor. Ne yaptıklarını söyleyeyim. Dolar ve Euro’nun artması için birbirinden hatalı dış politikaları sürdürmeye ve Türkiye’yi dışa bağımlı bir ülke haline getirmeye devam ediyorlar. Dolar ve euro da yaşanan rekorlar serisi fiyatların artmasına ve işçinin, emeklinin, esnafın, çiftçinin, emekçinin, öğrencinin, engellinin cebindeki para erimeye devam ediyor. Pandemi döneminde kepenk kapatan esnaf, yükselen döviz kurları yüzünden her hafta etiket değiştirmek zorunda kalıyor.”